Gökbilimciler şimdiye kadar büyük zahmetlerle asteroit popülasyonunun modellerini oluşturdu. Bu modeller, Güneş’e Venüs’ten daha yakın duran ~1 km boyutunda asteroitler olacağını iddia ediyor. Fakat kimse bu asteoritleri bulamamıştı; ta ki şimdiye kadar.
Zwicky Geçici Cisim Gözlem Tesisi’nde çalışan gökbilimciler, nihayet bir tane bulduklarını söylüyor. Fakat bu asteroit daha büyük ve yaklaşık 2 km çapında. Eğer bu asteroidin var olduğu onaylanırsa, asteroid popülasyon modellerinin güncellenmesi gerekecek.
Sonucun sunulduğu yeni makale, basım öncesi yayın sitesi arXiv’de mevcut. “Venüs’ün yörüngesi içerisinde bir kilometre ölçekli asteroit” başlığını taşıyan yeni çalışmanın baş yazarı, Tayvan’daki Ulusal Merkez Üniversitesi Gökbilim Enstitüsü’nde astronomi profesörü olan Wing-Huen Ip.
Yeni keşfedilen asteroide 2020 AV2 verilmiş. Cismin en uzak olduğu mesafe, sadece 0.65 gökbilimsel birim ve çapı da yaklaşık 2 km.
Modellerde Venüs’ün yörüngesinde bu kadar büyük astreoit tahmin edilmediğinden, keşfedilmesi şaşırtıcı. Yeni bir asteroit popülasyonunun kanıtı ya da sadece popülasyonunda bulunan en büyük asteroit olabilir.
“Eğer bu keşif istatistiksel bir dalgalanma değilse; o zaman 2020 AV2, Venüs’ün yörüngesinde henüz keşfedilmemiş bir popülasyon kaynağından geliyor olabilir ve şu an desteklenen asteroit popülasyonu modellerinin buna göre ayarlanması gerekebilir.”
Şu an yaklaşık bir milyon tane asteroit olduğu biliniyor ve bunların büyük çoğunluğu da Dünya yörüngesinin epey dışında duruyor. Yörüngesinin tamamı Dünya’nın yörüngesinin içerisinde yer alan çok küçük bir kısım asteroit var.
Even Gough/Universe Today. Ç: O.