Adalara Yerleşen İlk İnsanlar, Kitlesel Yok Oluşlara Sebep Olmuş

0
Küba papağanı. Kamella Boullé/Macaulay Kütüphanesi

Bazıları tarih öncesi insanların doğayla uyum içinde yaşadığına inansa da; dün yayımlanan yeni analiz, Bahamalar’a ulaşan insanların adadaki bazı kuşların kaybolmasına ve diğer türlerin de tamamen yok olmasına sebep olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar on yıl boyunca 7.600’ün üzerinde fosili incelemiş ve yaklaşık 1.000 yıl önce Bahamalar’a gelen insanların, kuşların son bin yıldaki yok oluş ve yer değiştirmesinde temel unsur olduğuna karar vermişler. Fakat artan fırtına şiddeti ve deniz seviyesinin yükselmesi sebebiyle doğal yaşam alanlarında meydana gelen dalgalanmalar da bu konuda pay sahibi olabilir.

Renkli papağan, karakara isimli çarpıcı bir leşçil ve bir miktar şahin, güvercin, baykuş ile ötücü kuşlar; 900 yıl öncesine kadar hâlâ görülebiliyormuş. Fakat ortadan kaybolmadan ya da Bahamalar’da bulunan yalnızca bir veya iki adaya çekilmeden yüz yıl önce, insanlar ile karşılaşmış olabilirler. Çalışmanın ortak baş yazarı ve Riverside CÜ’de önde gelen bir bitkibilim profesörü olan Janet Franklin, “Başka hiçbir çevresel değişim, bu kayıpları açıklayamıyor” diyor. Örneğin Küba papağanı (veya Küba amazonu ya da Abaco papağanı), artık sadece Bahamalar’daki iki adada görülüyor. Papağanların şimdi yaşadığı iki ada arasında, aynı doğal yaşam alanlarına sahip pek çok ada yer alıyor.

“Bu papağanların neden ortadaki adalarda bulunmadığını merak ettik” diyor Franklin. “O kadar da uzun olmayan bir süre önce, buralarda yaşadıkları ortaya çıktı.” Franklin ve Florida Üniversitesi’nde çalışan ortağı kuşbilimci David Steadman, Küba papağanlarına ait fosillerin 1.000 yıl öncesine kadar bütün adalarda görüldüğünü keşfetmiş.

Jules Bernstein/Riverside California Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz