Yeni bir çalışma, simgesel dev veya megadiş köpekbalığının vücut boyutunun yaklaşık 15 metre uzunluğunda olduğunu gösteriyor. Bu boyut, esasında akrabalarının vücut boyutlarıyla kıyaslandığı zaman anormal derecede büyük kalıyor.
Resmi adı Otodus megalodon olan ve dünya çapında yaklaşık 15-3,6 milyon yıl önce yaşayan bu fosil köpekbalığı, uluslararası Historical Biology bülteninde yayımlanan yeni bir çalışmaya göre köpekbalığı alemindeki sıradışı vücut boyutuyla dikkatleri yeniden üzerine çekiyor.
Otodus megalodon, romanlarda ve 2018 yapımı bilim kurgu gerilim filmi “Meg: Derinlerdeki Dehşet”te genellikle süper boyutlu, canavarımsı bir köpekbalığı şeklinde resmediliyor. Ancak bu türde, bilimsel olarak savunulabilir en yüksek muhtemel vücut boyutunun yaklaşık 15 metre olduğu biliniyor. Yine de kendisi, etkileyici derecede büyük bir köpekbalığı. Yeni çalışmada ise, çalışmanın baş yazarı ve Şikago’daki DePaul Üniversitesi’nde paleobiyolog olan Kenşu Şimada’ya göre bu köpekbalığının benzersiz boyutunun tam olarak ne kadar devasa olduğu aydınlatılıyor.
Otodus megalodon, dik burunlular şeklinde adlandırılan ve zengin bir fosil kaydı bulunan köpekbalığı grubuna ait. Fakat nesli tükenmiş formların biyolojisi yeteri kadar anlaşılamamış durumda çünkü bu kıkırdaklı balıklar çoğunlukla sadece dişlerinden tanınıyor. Günümüzdeki planktivor olmayan dik burunlulardan elde edilmiş ölçümlere dayanan çalışma, nesli kaybolan türlerin vücut uzunlukları hakkında dişlerinden yapılan tahminlere olanak sağlayan bir denklem sunuyor. Çalışma, yaklaşık 15 metreye ulaşan O. megalodon’un gerçek anlamda aykırı bir değer olduğunu; çünkü planktivor olmayan neredeyse diğer tümköpek balıklarının 7 metrelik genel bir boyut sınırı olduğunu ve balina köpekbalığı ya da büyük camgöz gibi plankton yiyen yalnızca az miktarda köpekbalığının, bu boyuta eşdeğer veya yakın olduğunu gösteriyor. Çalışma ayrıca Senozoik Dönem’de (günümüz de dahil olmak üzere, dinozorlar döneminin sonrası) Mesozoik Dönem’e göre (dinozorlar çağı) daha büyük boyutlara ulaşan daha fazla dik burunlu köpekbalığı soyu olduğunu ortaya çıkarıyor.
Kaynak: Taylor & Francis Group. Çeviren: Ozan Zaloğlu.