İnsanlar yiyecek bir şey bulmak için sinsice dolaştıkları zaman, beyinlerimizdeki bir şey bizi abur cubura yönlendiriyor gibi görünüyor. Bilim insanları bu duruma ‘en uygun yiyecek arama kuramı’ diyor. Bu kuram, uzamsal belleğimizin veya ‘algısal haritalarımızın’, en yüksek kalori barındıran atıştırmalıklara öncelik vermek üzere evrimleştiğini öne sürüyor.
Bu zihinsel ‘yer işaretleri’, sonraki öğünlerini ne zaman yiyeceklerini asla bilememiş olan avcı toplayıcı atalarımız için muhtemelen faydalı olmuştu. Mutfağı didik didik arayan çağdaş insanlar için ise bazen bir lanet olabilir.
512 katılımcı arasında uzamsal bellek üzerine yapılan bir test, insanlardaki uzamsal işlemenin açık biçimde yüksek kalorili yiyeceklere yöneldiğini gösteriyor.
Gıda maddelerinden oluşan bir labirente konan katılımcılar, çikolatalı keklerin ve patates cipslerinin yerini, elma ve domates gibi sağlıklı besinlerden daha çok hatırlamışlar.
Doğal dünyada hayvanlar, genelde önce yüksek enerjili yiyecekleri ararlar. Fakat aynı dürtünün insanlarda da olup olmadığı ve bu dürtünün, refleksin aksine yüksek seviyeli bir algısal işlemeyi kapsayıp kapsamadığı halen tartışma konusu.
Carly Cassella/ScienceAlert. Ç: O.