Arizona Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde çalışan araştırmacıların yaptığı ve iki hafta önce yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, COVID-19’a sebep olan SARS-CoV-2 virüsü ağrıyı dindirebiliyor.
Bulgular; COVID-19’a yakalanan insanların yaklaşık yarısında, hastalığı yayabilmelerine rağmen neden çok az belirti görüldüğünü veya hiç görülmediğini açıklamaya yardımcı olabilir.
Çalışmanın ortak yazarı olan ve üniversitenin tıp fakültesinde çalışan profesör Rajeş Kanna şöyle söylüyor: “COVID-19’un durmak bilmeyen yayılışının sebebi, belki de hastalığın ilk aşamalarında ağrınızın bastırıldığı için hiçbir şeyiniz yokmuş gibi gezmeniz. Bu bana çok mantıklı geliyor. Sizde virüs var fakat kendinizi kötü hissetmiyorsunuz çünkü ağrınız gidiyor. Eğer bu ağrı kesici etkinin, COVID-19’un daha çok yayılmasına sebep olduğunu kanıtlayabilirsek, bunun muazzam bir kıymeti olur.”
Uluslararası Ağrı Araştırmaları Derneği’nin bülteni PAIN’de yayınlanacak olan makale, “SARS-CoV-2 Diken proteini VEGF-A/Neuropilin-1 almaç sinyalini devralarak ağrı yitimine sebep oluyor” başlığını taşıyor.
ABD Hastalık Denetim ve Önleme Merkezleri 10 Eylül’de paylaştığı güncel verilerde, COVID-19 bulaşlarının %50’sinin belirtiler başlamadan önce meydana geldiğini ve enfeksiyonların %40’ının da belirti göstermediğini tahmin ediyor.
Arizona Sağlık Bilimleri Üniversitesi başkan yardımcısı Michael D. Dake, “Bu araştırma, COVID-19’un erken bir belirtisi olan ağrının, vücudun haberleşme güzergâhlarını sessize alan SARS-CoV-2 diken proteini tarafından azaltılabilme ihtimalini gösteriyor” diyor. “Arizona Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kapsamlı Ağrı ve Bağımlılık Merkezi’ndeki araştırmacılar bu eşsiz bulguyu sonuna kadar kullanarak, opioid salgınını ele almada yeni yollar aramaya devam ettiğimiz şu günlerde ağrı için yeni bir iyileştirici sınıfını araştırıyorlar.”
Arizona Sağlık Bilimleri Üniversitesi. Ç: O.