Yüzde 99,99 Karanlık Madde İçeren Galaksinin Gizemi Çözüldü

0
Pieter van Dokkum, Roberto Abraham, Gemini Gözlemevi/AURA

Var olmaması gereken bir galaksinin gizemi, artık çözülmüş olabilir. Yusufçuk 44 adını taşıyan ve 2016 yılında yüzde 99,99 karanlık maddeden oluştuğu bulunan soluk bir galaksi, ayrıntılı şekilde yeniden incelenince daha düşük ve daha normal bir oranda karanlık madde içerdiği ortaya çıkmış.

Araştırmacıların söylediğine göre bu sayede, böylesine aykırı bir değerin nasıl oluşmuş olabileceğini çözmeye çalışmak ve galaksi oluşum modellerini gözden geçirmek gerekmeyecek; her şey tamamen normal duruyor.

Hollanda’daki Kapteyn Gökbilim Enstitüsü’nde çalışan gökbilimci Teymur Saifullahi şöyle söylüyor: “Yusufçuk 44 (DF44), aradan geçen yıllarda anormal bir durum olarak kalmış ve mevcut galaksi oluşum modelleriyle açıklanamamıştı”

“Şimdiyse önceki sonuçların yanlış olduğunu ve DF44’ün olağandışı olmadığını biliyoruz. Artık ilerleme zamanı.”

Karanlık madde, kozmik bir baş belası gibi. Ne olduğunu bilmiyoruz. Herhangi bir elektromanyetik ışımayı emmediği, yansıtmadığı veya yaymadığı için onu doğrudan tespit edemiyoruz. Fakat bazı şeylerin hareketinde meydana gelen kütleçekim kaynaklı etkiler sebebiyle (galaksilerin dönüşü, ışığın izlediği yolun bükülme şekli), galaksilerin içerisinde ne kadar kütle bulunduğunu söyleyebiliyoruz. Ayrıca, normal ve tespit edilebilir madde miktarıyla açıklanamayacak kadar fazla kütle bulunuyor.

Bu kayıp kütleyi karanlık madde olarak adlandırıyoruz. Birden fazla ölçüme göre, evrendeki maddenin kabaca yüzde 85’i karanlık. Fakat galaksilerin içerisindeki oranlar, tipine göre değişiklik gösteriyor.

Michelle Starr/ScienceAlert. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz