Okyanusun En Derin Kısımları Bile Yavaş Yavaş Isınmaya Başlıyor

0
Fotoğraf: Pexels/Pixabay

Küresel ısınma, okyanuslarımızın en derin kısımlarına bile ulaşmaya başlıyor.

Bu büyük su deryalarının yüzeyleri, insan kaynaklı ısınmanın büyük çoğunluğunu özümse de; deniz suyu dolaştıkça, endişe verici değişimler yavaş yavaş aşağılara doğru ulaşıyor.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nde (NOAA) çalışan bilim insanları, şimdi Atlantik Okyanusu’nun güneyindeki en derin kısımların bazılarında bir ısınma eğilimi tespit etmişler.

Arjantin Havzası’ndan 2009 ila 2019 yılları arasında alınan on yıllık sıcaklık kayıtlarını çözümleyen araştırmacılar, dört bölgenin tamamının derinliğe bağlı olarak 0,02 ila 0,04 derece Celsius arasında ısındığını bulmuşlar.

Dalgaların 4.757 metre altına konumlandırılan kayıt cihazlarından bir tanesi, bir yıl boyunca şaşırtıcı miktarda değişim gerçekleştiğini kaydetmiş.

NOAA için çalışan okyanus bilimci Chris Meinen şöyle açıklıyor: “Geçtiğimiz yıllarda herkes, okyanusun derinliklerinin durgun olduğunu varsayıyordu. Hiç hareket yoktu. Hiç değişim yoktu”

“Fakat ne zaman bakmaya gitsek, okyanusun düşündüğümüzden daha karmaşık olduğunu keşfediyoruz.”

Bu gizemin bir kısmı konumla ilgili. Okyanus derinliklerinde gerçek dünya verileri elde etmek, özellikle uzun vadeli veriler açısından oldukça zor.

Fakat bazı ölçümlere ve iklim modellerine dayalı son ölçümlerde; okyanus deveran edip su tabakaları yer değiştirdikçe, derin okyanusun bazı kısımlarının ısındığı tahmin edilmiş.

Nispeten iyi havalanan Güney Okyanusu’nun, bu değişimleri Kuzey Okyanusu’na göre çok daha hızlı yaşadığı bulunmuş. Şimdiyse Uruguay açıklarında yer alan Arjantin Havzası’ndan gelen veriler, ısınmanın kesin ve hızlı bir şekilde güneyin derinliklerine doğru ilerlediğini öne sürüyor.

Carly Cassella/ScienceAlert. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz