Orionid Meteor Yağmuru Bu Hafta Zirve Yapıyor. Peki Nasıl İzlenir?

0
jason jenkin/Flickr, CC BY-SA 2.0

Orionid gök taşı yağmuru, saat başı 15 ila 20 yıldızın kaymasıyla beraber bu hafta zirve yapıyor.

Gök taşları, Dünya’nın atmosferine olağan üstü hızlarla fırlıyor ve saniyede yaklaşık 66 km hızla seyahat ediyorlar; saatte ise yaklaşık 240.000 kilometre… Bu esnada sık sık, arkalarında parlak bir döküntü izi bırakıyorlar ve bu iz gökyüzünde birkaç saniye (hatta dakika) parlıyor. Bazıları o kadar hızlı gidiyor ki, patlayarak alev toplarına dönüşüyor ve uzun ışık parlamaları meydana getiriyorlar.

Orionid’ler, Ekim ayı boyunca gökyüzünü çizgiler halinde boyuyor fakat bu gök taşlarını görmek için en iyi zaman, Salı ve Çarşamba geceleri. Çünkü Ay tamamen parlamıyor ve Dünya ise Halley Kuyruklu Yıldızı’nın bıraktığı bir döküntü bulutunun en kalın kısmından geçiyor.

Buz, kaya ve tozdan oluşan bu cisim, Güneş’in etrafında dönüyor. Bu tozları ise 34 yıl önce bırakmış. Dünya’nın yörüngesi, gezegeni her sene o buluttan geçirdiğinden; bulutun parçaları dünyamızla çarpışıyor ve atmosferde yanarak parlak ışınlar oluşturuyorlar.

Yerden bakılınca, bu sahnenin ardında gökyüzünün en parlak yıldızlarından bazıları görülüyor: Yani Orion takımyıldızı.

Orionid’ler, gökyüzünün bu kısmından çıkıyor gibi göründüğü için; bu gösteriye de o takımyıldızın adı verilmiş. Orion takımyıldızı, avcı kemerine benzer bir şekil oluşturan üç yıldızıyla biliniyor.

Halley Kuyruklu Yıldızı’nın 1986 yılında Paskalya Adası’ndan çekilen fotoğrafı. NASA

Halley Kuyruklu Yıldızı 2061 yılında güneş sisteminin iç kısmından tekrar geçtiğinde, bu inanılmaz yıldız kaymalarından sorumlu olan toz alanını yeniden dolduracak.

Orionid nasıl izlenir?

Gösteriyi önümüzdeki birkaç gece izlemek için, şehir ışıklarından uzakta açık bir alan bulun. Gözlerinizi yaklaşık 30 dakika karanlığa alışmaya bırakın ve ardından şafak sökene kadar izleyin.

Orionid’lerin konumu, gece yarısından sonra gökyüzünün üst kısımlarına çıkacak. Gök taşları, Orion takımyıldızındaki en parlak yıldız olan Betelgeuse‘in hemen kuzeyinde görülecek.

Eğer mümkünse, Ay’ı görüş alanınızın dışında tutun. Gerçi parlaklığı yüzde 20’den daha düşük olsa da, yansıyan ışık kayan yıldızları gölgede bırakabilir.

Hem Kuzey Yarımküre, hem de Güney Yarımküre gösterinin keyfini çıkarabilir. Kayan yıldızlar, 21 Ekim Çarşamba sabahı zirve yapacak fakat birkaç gün boyunca yüksek yoğunlukta olacaklar.

Orionid’lerin yoğunluğu, görünüşe göre 12 yıllık bir döngüyü takip ediyor. 2006’da gerçekleşen son zirveyi, 2010’lu yıllar boyunca nispeten düşük oranda meydana gelen yıldız kaymaları takip etmiş. Amerikan Gök Taşı Topluluğu’na göre Ekim ayındaki gök taşı yağmurları, son yıllarda düşük veya ortalama yoğunlukta geçmiş.

Orionid’lerden sonraki gök taşı yağmuru, 11 ve 12 Kasım’da zirve yapan Kuzey Taurid’ler olacak.

Morgan McFall-Johnsen/Business Insider. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz