İnsan Beyni, Kelimeleri Görmeye Doğuştan Programlı

0
StockSnap/Pixabay

Yeni bir çalışmanın öne sürdüğüne göre insanlar, beyinlerinin bir bölümü kelimeleri ve harfleri çabuk kavramaya programlı halde doğuyor ve bu durum, okumayı sökmelerine doğuştan zemin hazırlıyor.

Yeni doğan bebeklerin beyin taramalarını inceleyen araştırmacılar, beyindeki “görsel kelime biçim bölgesi” (VWFA) adı verilen bu bölgenin, beynin dil ağına bağlı olduğunu bulmuşlar.

Çalışmanın kıdemli yazarı ve Ohio State Üniversitesi’nde yardımcı psikoloji profesörü olan Zeynep Saygın, “Bu sayede görsel kelimelere karşı duyarlılık oluşmasına zemin hazırlanıyor; dile hiç maruz kalmadan önce dahi” diyor.

VWFA, okur yazar kişilerde sadece okuma için özelleşmiş. Bazı araştırmacılar VWFA’nın, okuma öncesinde görsel korteksin yüz, sahne veya diğer nesneleri görmeye karşı duyarlı olan diğer bölgelerinden farklı olmadığını; sadece çocuklar okumayı söktüğü ya da konuşmayı öğrendiği zaman kelime ve harflere karşı seçici hale geldiğini düşünmüşler.

“Biz bunun doğru olmadığını keşfettik. VWFA işlevsel olarak, doğumda bile beynin dil ağına diğer bölgelerden daha fazla bağlı” diyor Saygın. “Bu keşif inanılmaz derecede heyecan verici.”

Ohio State Üniversitesi’nin Kronik Beyin Hasarı Programı’nda çekirdek fakülte üyesi olan Saygın, çalışmayı psikoloji yüksek lisans öğrencileri Jin Li ve Heather Hansen ile yardımcı psikoloji profesör David Osher’la yürütmüş. Sonuçlar, Scientific Reports bülteninde yayımlandı.

Jeff Grabmeier/Ohio State Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz