Aynı anda TV izlerken bir e postayı cevaplamak veya sosyal medyada gezinmek gibi birden fazla medya biçimi kullanmak, gündelik yaşantımızın sıradan bir parçası haline geldi. Fakat psikologlar, geride bıraktığımız onlarca yıl boyunca bu durumun beyinlerimiz üzerinde oluşturabileceği etkileri araştırıyordu. Bu hafta Nature bülteninde çıkan yeni bir makaleye göre yüksek oranda çoklu medya kullanımı, belirli olayları hatırlama şeklini etkiliyor; üstelik hiç teknoloji kullanmadığımız zaman meydana gelen olayları bile…
Araştırma takımı, yaşları 18 ile 26 arasında değişen 80 denek bulmuş ve katılımcıların yaklaşık yarısı kadınmış. Her deneğe, bir ekran boyunca yanıp sönen bir dizi cismi izlemesi söylenmiş. 10 dakikalık bir molanın ardından, başka bir nesne dizisi daha izlemişler ve bunları, ilk aşamadaki nesnelerden daha keyifli olup olmadıkları ve daha büyük olup olmadıkları gibi ölçütlere göre oylamışlar. İkinci nesne dizisinde, ilkinde görülen nesneler de bulunuyormuş. Katılımcıların cevaplaması istenen sorulardan biri de, bir görüntüyü daha önce görüp görmedikleriymiş.
Katılımcılar, internette gezinmek ve TV izlemek ya da internette ödev yaparken mesaj yazmak gibi çoklu medya kullanım oranları hakkında da bilgi vermişler. Çalışmanın yazarı Kevin Madore, e posta ile yapılan bir görüşmede Popular Science’a, “Daha fazla çoklu medya kullanımının, insanların hatırlama şekillerinde gerçekleşen bir değişimle bağlantılı olduğunu bulduk” diyor. Yüksek oranda çoklu medya kullandığını belirten katılımcılar, daha önce gördükleri nesnelerin yeni olduğunu zannetmiş ve yeni nesneleri tekrar gördüklerini sanmışlar. Bunları da diğer deneklere göre daha sık yapmışlar.
Kat Eschner/Popular Science. Ç: O.