Dünya’nın manyetik kutupları, her 200.000 ila 300.000 yılda bir yer değiştiriyor. Bir zamanlar kuzey kutbu olan kısım, güney kutbu haline geliyor ve böyle devam ediyor. Görünmez bir kargaşa meydana geliyor.
Son yer değiştirme ise olağandışı olmuş çünkü çok uzun süre önce meydana gelmiş. Kutuplar bir şekilde, yaklaşık 750 bin yıl boyunca günümüzdeki gibi kalmış. Yapılan yeni bir çalışma, bu değişimin bazı detaylarını ortaya çıkarıyor.
Dünya’nın manyetik alanı üzerinde yürütülen araştırmalara paleomanyetizma adı veriliyor. Bu araştırma dalı, kayalar ile tortuların ve bazen de arkeolojik maddelerin incelenmesini kapsıyor. Bir zamanlar erimiş halde olan kayalar katılaştıkça, Dünya’nın manyetik alanıyla ilgili kayıtları tutuyor.
Manyeto katmanbilim adını taşıyan ilgili bir bilim sahasında ise, bu kayıtlarda yer alan jeomanyetik yer değiştirmenin kayıtları inceleniyor. Araştırmacılar bu kayaların tarihini belirleyerek, Dünya’da meydana gelen manyetik yer değiştirmelerin tarihini çıkarıyor.
Son yer değiştirme, kaşiflerinin ismine ithafen Matuyama-Brunhes jeomanyetik yer değiştirmesi şeklinde adlandırılıyor (Fransız yerbilimci Bernard Brunhes ve Japon yerbilimci Motonori Matuyama). Keşfedilmesinden bu yana geçen zaman içerisinde araştırmacılar, olayın tam olarak ne zaman gerçekleştiğini ve ne kadar uzun sürdüğünü anlamaya çalışmış.
Yeni araştırma, yer değiştirmenin yaklaşık 20.000 yıl sürdüğünü ve öncesinde de 10.000 yıllık bir istikrarsızlık dönemi yaşandığını öne sürüyor.
Evan Gough/Universe Today. Ç: O.
Yer yüzünde bana göre değerli olan bir nesne yok SORUYORUM değer verdiklerinizi neye göre ölçüp değerlendiriyorsunuz