Gece vakti kullanılan yapay ışıklandırma, araştırmacıların söylediğine göre doğal dünya genelinde çeşitli etkiler oluşturuyor ve mümkün olduğu yerlerde sınırlandırılması gerekiyor.
Exeter Üniversitesi’nin önderliğinde çalışan bir araştırma takımı, 100’den fazla çalışmayı bir araya getirmiş ve hayvanlar ile bitkiler üzerinde “yaygın” etkiler görüldüğünü keşfetmiş.
Hayvanların vücutları ve davranışları üzerinde meydana gelen değişimlerin (özellikle de hormon seviyelerinde ve uyanma ile uyuma kalıplarında) sıkça karşılaşılan etkiler arasında olduğu görülmüş.
Çalışmada incelenen tüm hayvan türlerinde, gece yapay ışığa maruz kalındığı zaman melatonin seviyelerinin (uyku döngülerini düzenleyen bir hormon) azaldığı gösteriliyor.
Çevre ve Sürdürülebilirlik Enstitüsü’nde çalışan profesör Kevin Gaston, “Pek çok çalışmada, geceleyin kullanılan yapay ışıkların belirli türler veya tür toplulukları üzerindeki etkileri inceleniyor” diyor.
“Bizim araştırmamız, bu çalışmaları bir araya getiriyor. Söz konusu etkilerin çok çeşitli ve çok nüfuzlu olduğunu bulduk.
“Özellikle hormon seviyelerinde, gündüz hareketlenen türlerin günlük faaliyet zamanlamalarında ve yavru sayısı gibi ‘hayat öyküsü’ niteliklerde güçlü tepkiler olduğu görülüyor.
“İnsanlar bunların, ışığın kuvvetiyle ilgili olduğunu düşünebilir; fakat aslında çok düşük seviyeli yapay ışıklandırmalarda da birçok tepki olduğunu görüyoruz.”
Exeter Üniversitesi. Ç: O.