Pazartesi günü dünya, insanların uzayda geçirdiği 20’nci aralıksız yılı kutladı. Astronotlar ve kozmonotlar, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 2 Kasım 2000’den bu yana hiç ara vermeden yaşamıştı.
Yörüngede gezen 150 milyar dolarlık laboratuvar, aradan geçen bu 7.300 günde 19 ülkeden 241 kişiyi ağırladı ve 3.000’den fazla bilimsel deneye sahne oldu.
Yine de, her güzel şeyin bir sonu var. NASA, UUİ’nin en aşağı 2028 yılına kadar uçacağını açıklasa da; istasyon yaşını göstermeye başlıyor. Önümüzdeki 10 ila 15 yıl içerisinde, NASA’nın istasyonu yörüngeden çıkarması ve Pasifik Okyanusu’nun güneyine düşürmesi muhtemel görülüyor.
İstasyonun yerini ise diğer yaşanabilir istasyonların alması bekleniyor; bunların çoğu ise özel şirketlerce tasarlanıp inşa edilmiş.
Bunlar arasında Axiom Space ve Bigelow Aerospace gibi bazı şirketler, istasyona eklenti ilave ederek UUİ’nin başarısından faydalanmayı umuyor. Bu eklentilerin ise en sonunda çıkarılıp, yörüngede kendi başlarına gezmesi amaçlanıyor.
Blue Origin gibi diğerleri ise kalacak yepyeni yerler yapmak istiyor. Hatta bunları çok büyük ve gelişmiş hale getirip, Dünya’daki yaşamı andırmalarını sağlamayı planlıyor.
İki bölüme ayrılmış olan Uluslararası Uzay İstasyonu’nun bir bölümünü Rusya, ikinci bölümünü ise ABD (ve diğer pek çok ülke) kullanıyor.
Susie Neilson/Business Insider. Ç: O.