Imperial College London üniversitesinin önderliğinde yapılan ve The Lancet bülteninde yayımlanan yeni bir küresel analiz, dünya çapında okul çağındaki çocuk ve gençlerin boyunu ve kilosunu değerlendiriyor.
193 ülkeden beş ila 19 yaş arasındaki 65 milyon çocuğa ait verilerin kullanıldığı çalışma, okul çağındaki çocukların sağlığı ile beslenme kalitesini gösteren boy ve kilolarının dünya çapında büyük oranda değiştiğini ortaya çıkarıyor.
En uzun boylu ve en kısa boylu insanların yaşadığı ülkelerde, 19 yaşındaki çocuklar arasında 20 cm’lik fark bulunmuş. Bu miktar, kızlarda sekiz yıllık bir büyümeyi ve erkeklerde altı yıllık bir büyümeyi temsil ediyor. Çalışma örneğin, Bangladeş ve Guatemala’da (dünyadaki en kısa kızların bulunduğu ülkeler) 19 yaşındaki ortalama bir kızın, en uzun kız ve erkeklerin ülkesi Hollanda’da 11 yaşındaki ortalama bir kızla aynı boyda olduğunu gösteriyor.
Çalışmanın ardındaki uluslararası araştırma takımı, çocuklukta yüksek oranda değişiklik gösteren beslenmenin; özellikle de kaliteli besin eksikliğinin, bodur büyümeye ve çocukluk obezliğinde artışa yol açabileceğini söylüyor. Bu durum, bir çocuğun sağlık ve refahını hayatı boyunca etkiliyor.
1985’ten 2019’a kadarki verileri sunan araştırma, 2019 yılında 19 yaşındaki en uzun gençlerin bulunduğu ülkelerin kuzeybatı ve orta Avrupa’da yer aldığını; bunların arasında ise Hollanda, Montenegro, Danimarka ve İzlanda’nın bulunduğunu gösteriyor.
2019 yılında 19 yaşındaki en kısa gençlerin bulunduğu ülkeler ise çoğunlukla güneydoğu Asya, Latin Amerika ve Doğu Afrika’da yer alıyor. Bu ülkeler arasında ise Doğu Timor, Papua Yeni Gine, Guatemala ve Bangladeş bulunuyor.
Imperial College London üniversitesi. Ç: O.