Dünya Sağlık Örgütü’nde çalışan bilim insanları, Pazartesi günü yaptıkları uyarıda kitlesel aşılamaların bu sene koronavirüse karşı sürü bağışıklığına yol açmayacağını söylüyor; önde gelen üreticilerden biri, üretim tahminini artırsa bile…
Bu esnada kitlesel aşılamalarından ilkini büyük şehirlerde başlatan İngiltere, yeni çeşidin burada hızlı şekilde yayılmasının önüne geçmek için zamanla yarışıyor.
Salgın, Çin’in bir yıl önce merkez Vuhan şehrindeki ilk ölümü onaylamasının ardından 90 milyondan fazla insana bulaşırken, ölüm miktarı ise 1,94 milyonu geride bıraktı.
Virüsü büyük oranda kontrol altına alan Çin, şimdilerde bir miktar yerel enfeksiyonla uğraşıyor.
Çin hükümeti bir miktar vakayı ortadan kaldırmak amacıyla Pazartesi günü katı önlemleri hayata geçirirken, Pekin’de yarım milyondan fazla insana sokağa çıkma yasağı uygulandı.
Fakat enfeksiyon sayıları Avrupa’da yükseliş gösteriyor; özellikle de İngiltere, hastaneleri aşırı yük altına sokabilecek virüsün yeni çeşidiyle uğraşırken.
Pazar günü Rusya, İngiltere’de çıkan ve bilim insanlarının önemli ölçüde daha bulaşıcı olduğundan korktukları yeni koronavirüs alt türüne ait ilk vakayı onayladı.
Virüs, salgından en fazla etkilenen Birleşik Devletler’de de patlama yaptı. Yeni seçilen ABD Başkanı Joe Biden, aşının ikinci dozunu kameralar önünde yaptırdı.
Aşıyı üreten BioNTech şirketi, COVID-19’un “muhtemelen endemik bir hastalığa dönüşeceğini” ve yeni virüs çeşitlerinin ortaya çıkışı ile “doğal şekilde azalan bağışıklık tepkisiyle” mücadele için aşı gerekeceğini söyleyerek uyarıda bulunuyor.
İngiltere’nin baş tıbbi danışmanı Chris Whitty, önümüzdeki birkaç haftanın ülkedeki vaka sayısı bakımından en kötü haftalar olacağını belirtiyor. İngiltere, Pazartesi günü ülke çapında yedi kitlesel aşılama bölgesinin açılışını yaptı.
Fransa Haber Ajansı. Ç: O.