Kristallerin oluşumu, düşünebileceğiniz en yaygın süreçlerden bir tanesi. Örneğin suyu her dondurduğunuzda, kristal yapılar meydana getiriyorsunuz. Hatta tuz kristalleri oluşturarak yapabileceğiniz eğlenceli bir deney bile var; bunun için sadece sofra tuzu ve su yeterli.
Fakat atomsal bir seviyede, kristallerin nasıl oluştuğunu pek bilmiyoruz; özellikle de, kristalleşme işlemindeki ilk adım olan çekirdek oluşumunu… Bunun sebeplerinden biri, bu işlemin çok küçük ölçeklerde meydana gelen dinamik bir süreç olması. Bir diğer sebebi ise, bir şekilde rastgele olması. Bu iki sebep, kristalleşme işleminin üzerinde çalışma yapmayı zorlaştırıyor.
Japonya’daki Tokyo Üniversitesi’nde çalışan kimyacı Takayuki Nakamuro’nun önderliğindeki bir araştırma takımının yeni çalışması da bu yüzden heyecan verici. 2005’ten beri geliştirilen özel bir yöntem kullanan araştırmacılar, tuzun kristalleşmesini ilk defa atomik bir ölçekte kayda almışlar.
Kristalleşme, çok sayıda uygulamada (tıptan endüstriyel üretime kadar) kullanılan bir işlem olduğundan; araştırmacıların söylediğine göre bu yeni gelişme, malzemelerin üretim şeklini kontrol etme yönünde atılan bir adım niteliğini taşıyor.
Yöntem, gerçek zamanlı tekli molekül atomik görüntüleme elektron mikroskobisi (veya SMART-EM) şeklinde adlandırılıyor ve moleküller ile moleküler birleşimler üzerinde çalışmada kullanılıyor. Bu yöntemi yeni geliştirilen bir numune hazırlama tekniğiyle birleştiren araştırmacılar, tuz kristallerinin oluşumunu yakalamış.
Michelle Starr/ScienceAlert. Ç: O.