Bilim insanları, virüsler ile bunların bulaşmaya çalıştığı konaklar arasında sürekli değişen evrimsel silah yarışını daha fazla anlamaya yönelik yeni kapılar açıyor. Konak canlılar ve patojenler, birbirlerinin zayıf noktalarını kullanmak üzere uzun ömürlü bir satranç oyunundalar.
Bu gibi araştırmalar, insan sağlığı için önemli ipuçları taşıyor çünkü bağışıklık sistemi, yeni virüs saldırıları için karşı tedbirler uygulamak üzere sürekli tetikte duruyor. Fakat çok fazla savunma tepkisi verilmesi, doku hasarına ve hastalığa yol açabiliyor.
San Diego – California Üniversitesi’nde çalışan biyologların eLife bülteninde yayımlanan yeni çalışması, memelilerdeki bağışıklık sistemi hücreleri tarafından uygulanan koruyucu bir sistemin karmakarışık, uyumsal işleyişlerine dair fikirler sunuyor. Araştırmacılar, işgalci patojenlere yönelik bir algılayıcı şeklinde görev yapan NLRP1 proteininin eşgüdümünü sağladığı şaşırtıcı savunma işlevleri keşfetmişler.
Çalışma, NLRP1’i bölüp etkinleştirebilen proteazlar veya moleküler “makaslar” oluşturabilen Picornaviridae virüs ailesini kapsıyor. Bu virüsler arasında poliovirüs, coxsackievirüs (el, ayak ve ağız hastalıklarından sorumlu) ve rinovirüs gibi (nezlenin en yaygın sebeplerinden biri) insan patojenleri yer alıyor. Yapılan analiz, NLRP1’in son zamanlarda bu viral proteazlarca kesilmeye tepki olarak bağışıklık tepkisi başlatan bir çeşit tuzak yoluyla söz konusu proteazları “algılamak” üzere evrimleştiğini ortaya çıkarmış. NLRP1 bunu, viral proteazların normalde virüsün çoğalması için kesmesi gereken doğal bölgeleri taklit ederek yapmak üzere evrimleşmiş. Bu durum, virüsün hayatta kalma kabiliyetini sürdürürken NLRP1’i bölmekten kaçınmasını zorlaştırıyor.
Mario Aguilera/San Diego – California Üniversitesi. Ç: O.