Hücreler, genetik maddelerini kopyalayıp iki özdeş klona bölünerek yaşamı devam ettiriyorlar; ta ki böyle yapamayana dek… Bazı hücreler, bu süreçte duraklıyor (veya kasıtlı olarak duraklatılıyor). Hücre, böyle bir duraklamanın ardından bölünme işlemine geri döndüğünde; yeri değişen bir hücre çekirdeği (hücrenin hayatta kalması için gerekli bir bölüm) çatlayabiliyor ve şiddetli biçimde ikiye ayrılıp her iki hücrenin de ölümüne sebep olabiliyor. Fakat her zaman böyle olmuyor ve bazı mutant hücreler, çekirdeklerini emniyete alıp kurtulabiliyorlar. Şimdiyse Japonya’daki Hiroşima Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar, hücreleri ölümden kurtarabilecek muhtemel uygulamalara giden ilk adımda bunun nasıl gerçekleştiğini anlamaya başlıyorlar. Sonuçlar, geçtiğimiz haftalarda Cell’e bağlı iScience bülteninde yayımlandı.
Araştırmacılar çalışmalarında, mitoz bölünmenin her evresinde ideal bir görüntü sağlayan çubuk şekilli fizyon mayasını kullanmışlar. Çalışmanın baş yazarı Masaşi Yukava, “Mitoz bölünme sırasında duran bazı fizyon mayası mutantlarının, çekirdeği hücrenin bir ucuna doğru götürdüğünü keşfettik” diyor. “Bu mutant hücrelerin, mitoz bölünme sırasında hücre merkezindeki çekirdeğin yerini neden ve nasıl değiştirdiklerini merak etmiştik.”
Araştırmacılar, aktin adı verilen bir proteinden meydana gelen mikro liflerin bu konuda bir rol oynadığını keşfetmiş. Kabloya benzeyen ve kol görevi gören bu lifler, çekirdeği hücre merkezinin dışına itiyor.
Hiroşima Üniversitesi. Ç: O.