Mutlu Geçen Çocukluk, Zihin Sağlığının İyi Olmasını Garantilemiyor

0
Fotoğraf: phammi/Unsplash

Zor geçen çocukluk döneminin, zihinsel hastalık olasılığını artırabildiği iyi biliniyor. Fakat Güney Avustralya Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırmaya göre mutlu ve güvenli geçen bir çocukluk dönemi, hayatın sonraki döneminde zihinsel bir hastalığın oluşmasını her zaman önlemiyor.

Canberra Üniversitesi’yle ortaklaşa yürütülen çalışmada, çocukluğun erken dönemlerinde yaşanan tecrübelerin, farklı gelişimsel güzergâhlarla nasıl ilişki sergilediği ve bunların, zayıf bir zihin sağlığıyla nasıl ilişkilendirilebileceği inceleniyor.

Çocukluk döneminde yaşanan olumlu ve olumsuz deneyimlerin, yetişkinlikte kaygı ve diğer zihinsel sağlık bozuklukları şeklinde ortaya çıkabildiği göz önüne alındığında araştırmacılar; zihin sağlığımızı etkileyebilen şeyin, beklenmedik senaryolara uyum sağlama (veya sağlamama) yeteneğimiz olduğunu düşünüyor.

Avustralya’da, nüfusun neredeyse yüzde 50’si hayatının bir döneminde zihinsel hastalık geçiriyor. Yaşları 4-11 arasında değişen 314.000 çocuğun ise (neredeyse yüzde 14’ü) zihinsel bir bozukluk yaşadığı tahmin ediliyor.

Zihin sağlığıyla ilişkili hizmetlere yapılan tekrarlı milli harcamaların, 9,9 milyar dolar veya kişi başına 400 dolar tuttuğu tahmin ediliyor.

Güney Avustralya Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz