Yapılan yeni bir araştırma, hamilelik sırasında tüketilen kafeinin, hayatın sonraki dönemlerinde davranış sorunlarına yol açabilen önemli beyin güzergâhlarını değiştirebildiğini söylüyor. Rochester Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki Del Monte Sinirbilim Enstitüsü’nde çalışan araştırmacılar, dokuz ve on yaşındaki çocuklara ait binlerce beyin taramasını incelemiş ve rahimde kafeine maruz kalan çocukların beyin yapısında değişimler olduğunu ortaya çıkarmış.
Del Monte Sinirbilim Enstitüsü müdürü ve Rochester Üniversitesi’nde yürütülen Genç Beyin Algısal Gelişim Çalışması’nın baş araştırmacısı John Foxe, şöyle aktarıyor: “Bunlar ufak türden etkiler ve korkunç psikiyatrik durumlara sebep olmuyorlar. Fakat hamilelik sırasında kafein tüketiminin uzun vadeli etkilerini düşündürmesi gereken, asgari düzeyde ancak fark edilebilir miktarda olan davranış sorunlarına sebep oluyorlar. Bu çalışmanın sonucunun, hamilelik sırasında kafein tüketmenin muhtemelen o kadar da iyi bir fikir olmadığına yönelik bir öneri olduğunu düşünüyorum.”
Araştırmacıların çocuklarda gözlemlediği belirtiler ise artan davranış sorunları, dikkati toplamada yaşanan güçlük ve hiperaktivite şeklinde. Neuropharmacology bülteninde yayımlanan makalenin birinci yazarı ve Tıp Bilimi Eğitim Programı’nda doktora adayı olan Zachary Christensen, “Bu durumu benzersiz yapan şey, hamilelikte kafein tükettiğiniz zaman farklı görünen biyolojik bir güzergâhımızın olması” diyor. “Önceki çalışmalarda, çocukların IQ testlerinde farklı performans sergilediği ya da farklı psikopatolojileri olduğu gösterilmişti. Ancak bu durum, nüfus özellikleriyle de ilişkili olabilir. Bu yüzden, biyolojik bir işaretçi gibi bir şeyiniz olmadığı sürece; bunu ayrıştırmak zor. Yeni bulgular, gelecekteki çalışmalarda bu değişimin beyinde tam olarak ne zaman gerçekleştiğinin öğrenilmeye çalışılması için bir başlangıç noktası sağlıyor.”
Kahve, çay ve kola gibi meşrubatlar kafein içeriyor.
Rochester Üniversitesi Tıp Merkezi. Ç: O.