Tazmanya’daki İlk İnsanlar, Olağanüstü Auroralara Şahit Olmuş

0
Fotoğraf: Lightscape/Unsplash

Tazmanya’daki bir gölden 270.000 yıllık bir çekirdek çıkaran araştırmacılar, Dünya’nın manyetik alanının yer değiştirdiği büyük bir küresel olayı ortaya çıkarıyor.

Melbourne Üniversitesi Dünya Bilimleri Fakültesi’nde araştırma görevlisi olan Dr. Agathe Lise-Provonost, “Bu çalışma, Avustralya’da 1980’lerde gerçekleştirilen öncü çalışmalardan beri türünün ilk örneği” diyor.

“Daha önce Avustralya’nın kuzeydoğusunda yer alan sadece iki göl böylesine ‘tam vektörlü’ bir kayıt sunmuştu. Bu göllerde, Dünya’nın manyetik alanının geçmişteki yönleri ve yoğunlukları aynı çekirdeklerden elde edilmişti.”

Quaternary Geochronology bülteninde yayımlanan çalışmada, Tazmanya’daki Selina Gölü’nden elde edilen 270 bin yıllık tortu kaydının kronostratigrafisi inceleniyor ve yaklaşık 41.000 yıl önce oluşan 5,5 metre derinliğindeki Selina Gölü’nde yapılan 5,5 metrelik sondajın, Tazmanya’daki insanların Dünya’nın manyetik alanı yer değiştirdiğinde nasıl olağanüstü auroralar görmüş oldukları anlatılıyor. Dünya’nın manyetik alanı değişince, birkaç bin yıl boyunca kuzey güney, güney ise kuzey olmuş.

“Bu jeomanyetik ‘sapma’ sırasında, Dünya’nın manyetik alanının gücü neredeyse kaybolmuş” diyor Lise-Provonost.

“Bu durum, gezegenimizi bombalayan kozmik ve solar parçacıklarda büyük bir artış meydana gelmesine yol açmış olmalı çünkü manyetik alan, normalde bir kalkan vazifesi görüyor.

“Sıradaki jeomanyetik sapmanın ne zaman yaşanacağını bilmiyoruz. Fakat bugün bir sapma meydana gelseydi, uydular kullanılamaz hale gelir, akıllı telefonlardaki navigasyon uygulamaları çalışmaz ve enerji dağıtım sistemlerinde büyük bozulmalar oluşurdu.”

Melbourne Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz