ULTRARAM adı verilen yeni bir evrensel bilgisayar belleği çeşidi, Lancaster Üniversitesi’nde çalışan fizikçilerin yaptığı başarılı bir deneyle beraber geliştirilmeye bir adım daha yaklaştı.
Araştırmaya önderlik eden Profesör Manus Hayne şöyle söylüyor: “Bu yeni sonuçlar, ULTRARAM’ın şaşırtıcı niteliklerini doğruluyor ve kendisinin geçici olmayan, yüksek dayanımlı, hızlı ve etkili bir bellek şeklinde taşıdığı potansiyeli göstermemizi sağlıyor.”
Şu an dinamik RAM (DRAM) ve flaş olmak üzere iki tür bellek bulunuyor ve bunlar, tamamlayıcı nitelik ve roller taşıyor:
- DRAM hızlı olduğundan, etkin (çalışan) bellekte kullanılıyor fakat kalıcı değil. Dolayısıyla güç kesildiği zaman bilgiler kayboluyor. Aslında DRAM sürekli ‘unutuyor’ ve devamlı tazelenmesi gerekiyor.
- Flaş ise geçici değil ve cebinizde veri taşımanızı sağlıyor. Fakat çok yavaş ve aşınıyor. Veri depolamak için uygun ancak etkin bellek için kullanılamıyor.
“Evrensel bellek” ise verilerin güçlü bir şekilde depolandığı fakat aynı zamanda kolaylıkla değişebildiği bir bellek; şimdiye kadar büyük oranda erişilemez olduğu düşünülen bir bellek türü.
Lancaster’daki araştırma takımı ise, yankılanan tünelleme adı verilen ve bir bariyerin ufak bir gerilim uygulanmasıyla mattan şeffafa geçmesini sağlayan kuantum mekaniği etkisinden faydalanarak bu evrensel bellek ikilemini çözmüş.
Araştırmacıların geçici olmayan ve ULTRARAM adını taşıyan yeni RAM’i, ‘evrensel bellek’ şeklinde adlandırılan yapının çalışır biçimde uygulanmasını temsil ediyor ve hiçbir dezavantaj olmadan, DRAM ile flaşın bütün avantajlarını vadediyor. Çalışma IEEE Transactions on Electron Devices bülteninde yayımlandı.
Lancester Üniversitesi. Ç: O.