Afrika Fillerinin Yaşam Alanı, Olması Gerekenin %17’si Kadar

0
Kenya'daki bir Afrika fili. Fotoğraf: elCarito/Unsplash

Perşembe günü Current Biology bülteninde sunulan bir çalışma, Afrika fillerinin geleceğine yönelik hem iyi, hem de kötü haberler veriyor. Afrika’nın yaklaşık 18 milyon kilometrekaresi (Rusya’nın tamamından daha büyük bir bölge) filler için hâlâ uygun bir yaşam alanı olsa da; Afrika fillerinin fiili menzili, insan baskısı ve fillerin dişleri için öldürülmesi sebebiyle olması gerekenin sadece %17’sine gerilemiş durumda.

Kenya’daki Mara Fil Projesi’nde çalışan baş yazar Jake Wall, “Kıtanın her kilometrekaresine baktık” diyor. “Bu 29,2 milyon kilometrekarenin %62’sinin halen yaşanabilir bir habitat olduğunu keşfettik.”

Bulgular fillerin, dişleri için öldürülme tehlikesi de dahil olmak üzere insan baskılarından kurtarılması halinde, insan ayak izinin hafif olduğu bölgelere tekrar dönmeleri konusunda büyük bir potansiyel bulunduğunu öne sürüyor. Araştırmacılar bu 18 milyon kilometrekarenin, insanlar ve fillerin beraber barış içinde yaşayabileceği çok sayıda bölge barındırdığını belirtiyor. Bunun yanında, söz konusu olasılığın gerçekçi görünmediği alanlar da bulunuyor.

Pek çok yabani türde olduğu gibi, Afrika fil popülasyonlarının ve coğrafi menzillerinin de fildişi için avlanma, doğal yaşam alanlarının kaybolması ve insan nüfusunun büyümesi sebebiyle daraldığı uzun süredir aşikar. Fakat Afrika ova ve orman filleri, yarı çöl iklimlerden tropik bataklık ormanlara kadar pek çok ortamda yaşayabiliyor. Wall’ın takımı yeni çalışmada, fillerin mevcut alanı nasıl kullandığını ve gezinme kalıplarına neyin yön verdiğini daha iyi anlamak istemiş.

Cell Basın. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz