Dünya ekonomisinde birbirini tetikleyen mini krizler ve ABD ile Çin arasındaki ilan edilmiş Ticaret Savaşı şimdi de işlemci üretimini vuracak gibi görünüyor. Teknoloji şirketlerinin işlemci tedariki konusunda ağır sıkıntılar yaşadıklarını duyurmalarının ardından, dijital çağdaki en büyük ihtiyaçlarımızdan biri olan akıllı telefonlara erişimimiz biraz zorlaşabilir. Bu durumda, hala piyasada olan ve uygun fiyatla satılan ancak donanımlarıyla bugünün ihtiyaçlarına da fazlasıyla cevap verebilen fiyat performans telefonlarına ilgi artacak gibi görünüyor.
Fiyat performans telefonları, yani fiyatları çok uygun seviyelerde olan performansları ile üst seviyede duran telefonlar, akıllıca alışveriş yapmak isteyen telefon kullanıcılarının uzun zamandır tercih ettiği modellerdi. Şimdi ise, dünyadaki işlemci kriziyle beraber, bu telefonlara tam anlamıyla nur yağdığını görebiliriz. Ancak, bu telefonlara yönelecek ağır talep ile bu cihazların fiyatlarında da yükselme ihtimali bulunuyor. Dolayısıyla, telefonlarını yenilemek isteyenler için uygun fiyatlı bir fiyat/performans telefonu bulmak için bu sıralar son fırsatlar önümüzde duruyor olabilir.
Peki şu anda piyasadaki en uygun telefonlar hangileri? Gözümüze çarpan üç model bulunuyor. 2020 telefonu Oppo Reno 4 ve Apple’ın eskimeyen modelleri iPhone 8 ile iPhone X telefonları. Bu modellere kısaca bir bakalım:
Oppo Reno 4
Uzay Siyahı ve Galaktik Mavi renkleriyle satışa çıkan Reno4 cihazlarını Işığa doğru tuttuğunuzda yüzeyde OPPO logolarını görebiliyorsunuz. Tasarımına derinlik katılan Reno4’ün görünümü böylece Reno4 Pro ve Reno 4 Lite’ın yanında farklı. Ancak tabii ki tasarım konusu tamamen tercih meselesi. Bu modelinde arka yüzeye biraz daha cam görünümü kazandıran OPPO, böylece parlak yüzeyli telefonları sevenlere hitap etmiş. gayet ince ve hafif işlenmiş bir model olan Reno4, sadece 7.7 mm kalınlığında ve 165 gram ağırlığında. Bu sayede çok hafif ve ince bir model olduğunu söylemek mümkün. Telefonun kenarları da yuvarlatılmış, bu sayede daha ince hissettiriyor. OPPO Reno4’ün en dikkat çekici özelliklerinden biri arkada yer alan kamera alanı oluyor. Burada 4’lü kamera kurulumu bulunurken, telefondaki ana lens 48 MP boyutundaki Sony IMX586 sensörden başkası değil. Evet, Reno4’te de Pro modeliyle aynı sensöre yer verilmiş. Böylece Pro modeli yerine bu telefonu tercih edenler kayıp yaşamayacak. Reno4’ün ekranı, kenarlardan çerçevesiz şekilde 6.4 inç büyüklüğünde hazırlanmış. Yine sınıfına göre ekranıyla ayrılan bir model olan Reno4, 1080×2400 piksel çözünürlüğündeki bu ekranıyla 800 nit parlaklığa kadar ulaşabiliyor. Böylece parlak güneş ışığı altında iyi bir ekran okuma deneyimi sunan telefonda, panelin AMOLED olması da multimedya kullanımında avantaj sağlıyor. Bunun en büyük göstergelerinden bir diğeri, telefonun Netflix HD Yayın Sertifikasına sahip olması. Bunun anlamı da tabii ki görselliğiyle üst seviye bir Netflix deneyimi sunduğu oluyor.
Apple iPhone X
2017’de piyasaya çıkan iPhone X ise hala güçlü ve popüler bir model. Fiyat performans olarak da çok uygun bir cihaz olarak dikkat çekiyor.
5.8 inç OLED ekran, keskinlik, görsel kalite ve parlaklık bakımından en iyi iPhone ekranı olurken, çerçevesiz hatlarıyla da iPhone 8 Plus’tan daha dar bir alana, daha geniş bir görüntü sağlamış oluyor.
Telefonun ekranına yönelik teknik detayları paylaşacak olursak, ekran çözünürlüğünün 1125×2436 piksel olduğunu ve inç başına 458 piksel düştüğünü söyleyebiliriz. 625 kandela parlaklık oranına ve HDR özelliğine sahip olan ekranın gövdeye olan oranı ise yüzde 82.9 seviyesinde.
iPhone X’un tasarımı zaten ana hatlarıyla ekranın çevresinde şekilleniyor. Ön yüzde yekpare ekran bulunduran telefon, arka yüzde de bize cam malzeme sunuyor. Çerçeve ise çelik malzemeye sahip. Böylece telefonu elinizde tuttuğunuzda, fazlasıyla beğeniyorsunuz.
iPhone X’un çift ana kamerası, iPhone 8 Plus ile çok benzer yapıda, ancak küçük farklılıklar var. Örneğin, her ikisi de çift 12 MP sensör dizilimine sahipken, iPhone 8 Plus’ta kameranın diyafram açıklığı f/2.4 seviyesinde. Buna karşın iPhone X’un telefoto kamerası f/2.4 seviyesinde diyafram açıklığı değerine sahip. Ayrıca iPhone 8 Plus’ta yalnızca geniş açı lens görüntü stabilizasyonuna sahipken, iPhone X’da her iki lens de bu özellikten faydalanıyor.
Apple iPhone 8
iPhone 8’in tasarımı iPhone 7’den pek farklı değil. Ancak bu modelde arka yüzün cam malzemeye sahip olduğunu görüyoruz.
Bununla birlikte boyut, şekil ve görünüm bakımından iPhone 8; iPhone 7, iPhone 6s ve iPhone 6 ile aynı form faktörünü kullanıyor. Ön yüzden baktığınızda bu dört modeli birbirinden ayırmak neredeyse imkansız.
Yine iPhone 8, 7.3 mm ile iPhone 7’den 1 milimetre daha kalın, 67.3 mm ile daha geniş ve 138.4 mm ile daha uzun bir telefon oluyor. Fakat bu farklılık dikkatinizi çekmeyecek bile. Ağırlığı ise, 10 gram daha yüksek; 148 gram seviyesinde.
iPhone 8’de su koruması önceki modeldeki gibi bulunuyor. IP67 sertifikası bulunduran iPhone 8, 1 metreye kadar 30 dakika boyunca suya maruz kalabiliyor.
iPhone 8’in ekranı, yine bildiğimiz gibi. 4.7 inç boyutunda ekran, iPhone 7’deki gibi Retina HD olarak geliyor. Hatta kağıt üzerinde baktığımızda, telefonun ekranının iPhone 6s’ten bu yana hemen hemen aynı olduğunu söylemek mümkün. Aynı 4.7 inç boyut, aynı IPS panel, aynı 1334×750 piksel çözünürlük. Hatta 326 ppi seviyesindeki piksel yoğunluğu ve 1400:1 kontrast oranı bile aynı. 6 çekirdekli bir işlemci olan A11 Bionic ünitesi, Apple’da bir ilke sahip. Zira iPhone’da ilk kez 6 çekirdekli işlemci kullanan Apple, 2 adet Monsoon, 4 adet de Mistral ismi verilen yonga setinden oluşuyor. 10 nanometre FinFET üretim sürecinin eseri olan bu işlemci, elbette 64 bit mimarisine dayanıyor. GPU olarak beraberinde Apple tasarımlı custom 3 çekirdekli Apple GPU bulunduran telefon, 2 GB RAM kapasitesine sahip.