Beyinlerimiz, Aleyhimize Olsa Bile Sürekli Ekleme Yapmak İstiyor

0
Fotoğraf: Aldarami/Pixabay

Eğer söylendiği gibi azı kararsa, biz insanlar neden bu kadar aşırıya kaçıyoruz?

Virginia Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar, Nature bülteninin kapak konusu olan yeni bir makalede insanların (her bağlamda) geliştirilmesi gereken bir duruma, nesneye ya da fikre bakıp, çözümlerden birini çıkarmayı neden nadiren düşündüklerini açıklıyor. Bunun yerine, yardımcı olsun veya olmasın; her zaman bir şeyler ekliyoruz.

Takımın bulguları, insanların bunaltıcı programlar ile mücadele etmesinde, kurumların bürokratik işlemleri çoğaltarak çıkmaza girmesinde ve araştırmacıların özel ilgi duyduğu bir konu olan insanların gezegen kaynaklarını tüketmesinde temel bir sebep bulunduğunu öne sürüyor.

Mühendislik Sistemleri ve Çevre Bölümü’nde çalışan yardımcı profesör Leidy Klotz, “Bu durum, benim ana ilgi alanım olan mühendislik tasarımında meydana geliyor” diyor. “Fakat yazı yazmada, yemek yapmada ve diğer her şeyde de oluyor; bunu görmek için kendi yaptığınız işi düşünmeniz yeterli. Aklımıza gelen ilk şey, yaptığımız şeyi daha iyi hale getirmek için ne ekleyebileceğimiz oluyor. Bizim makalemiz, bunu kendi aleyhimize olacak şekilde yaptığımızı gösteriyor; aslında tek doğru cevap, bir şeyi çıkarmak olsa bile… Ekonomik teşviklerde bile çıkarma yapmayı düşünmüyoruz.”

Çalışmanın ortak yazarı Benjamin Converse, “İlave fikirler hızlı ve kolay şekilde akla gelirken, bir şeyi çıkarmak için zihinsel olarak daha fazla çaba harcamamız gerekiyor” diyor. “İnsanlar sık sık akla gelen ilk fikirle hızlı biçimde hareket edip çalıştığından, sonunda bir şeyleri çıkarmayı hiç düşünmeden ilave çözümleri kabul ediyorlar.”

Çalışmanın diğer yazarı Gabrielle Adams şöyle aktarıyor: “İnsanlar ilave stratejilere ne kadar sık bel bağlarsa, bunlar bilişsel olarak o kadar erişilebilir hale geliyor. İlave fikir arama alışkanlığı zamanla daha güçlü hale gelebiliyor ve uzun vadede, çıkarma yoluyla durumu iyileştirmeyi sağlayan pek çok fırsatı kaçırıyoruz.”

Virginia Üniversitesi Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz