Muon G-2 Deneyi, Yeni Fizik Kanunlarını Destekliyor

0
Argonne Laboratuvarı'nda çalışan Ran Hong (solda) ve Simon Corrodi (sağda), 4 Tesla Sarmal Bobini Tesisi'nde ayarlama sondasını kurarken. Fotoğraf: Mark Lopez/ABD Ulusal Argonne Laboratuvarı

Bilim insanları, evrene dair temel bilgilerimizi test ediyor ve keşfedilecek daha çok şey var.

Dokunmatik ekranların, ışın tedavisinin ve streç filmin ortak noktası ne? Bunların hepsi, parçacık fiziği üzerinde yapılan araştırmalarla mümkün olmuş. Evrenin en küçük ölçekteki işleyiş şekline yönelik yapılan keşifler, her gün kullandığımız teknolojilerde devasa ilerlemelere yol açıyor.

ABD Enerji Bakanlığı’nın Ulusal Argonne Laboratuvarı ve Ulusal Fermi Hızlandırıcı Laboratuvarı’nda çalışan bilim insanları, yedi ülke ve 46 diğer kurumdaki ortaklarıyla birlikte evrene dair mevcut bilgilerimizi sınayan bir test yürütüyorlar. Elde edilen ilk sonuçlar, keşfedilmemiş parçacık veya güçlerin varlığına işaret ediyor. Bu yeni fizik kanunları, uzun süredir devam eden bilimsel gizemleri açıklamaya yardımcı olmanın yanında, bilim insanlarının evrenimizi modellerken ve yeni teknolojiler geliştirirken faydalanabileceği bilgi deposuna yeni şeyler ekliyor.

Muon g-2 (Müon g eksi 2) adı verilen bu deney, 90’lı yıllarda ABD Enerji Bakanlığı’nın Ulusal Brookhaven Laboratuvarı’nda başlayan ve bilim insanlarının, müon adını taşıyan temel bir parçacığın manyetik özelliğini ölçtüğü bir deneyin devamı niteliğinde.

Brookhaven deneyinde, fizikçilerin evrenin bileşimi ve davranışını şimdiye kadar en iyi açıkladığı Standart Model’de tahmin edilen değerden farklı bir sonuç çıkmış. Brookhaven’in yeniden doğuşunu temsil eden bu yeni deney, söz konusu uyuşmazlığa meydan okumayı ya da onu onaylamayı amaçlıyor.

Yeni deneyden gelen ilk sonuçlar, Brookhaven’da elde edilen sonuçları kuvvetli şekilde doğruluyor ve keşfedilecek yeni fizik kanunları olduğuna ilişkin kanıtları güçlendiriyor.

237 bilim insanının kaleme aldığı makale, dün Physical Review Letters bülteninde yayımlandı.

Savannah Mitchem/ABD Enerji Bakanlığı – Ulusal Argonne Laboratuvarı. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz