Yapılan önceki anketlerde köpek bakan kişilerin %80’inden fazlasının, diğer köpeklere ilgi gösterdikleri zaman kendi köpeklerinde kıskançlık davranışları (ses çıkarma, heyecanlı davranış, tasma kayışını çekme vb.) gözlemlediği gösterilmiş. Çarşamba günü Psychological Science bülteninde yayımlanan araştırma ise bu gözlemleri destekliyor ve köpeklerin, sahiplerinin muhtemel bir rakip (deneyde, çok gerçekçi yapay bir köpek) ile etkileşime girdiklerini sadece hayal ettikleri zaman da kıskançlık davranışları sergilediklerini gösteriyor.
Makalenin baş yazarı olan ve Auckland Üniversitesi’nde çalışan Amalia Bastos, “Araştırmalar, köpek bakan pek çok insanın sağlam şekilde inandığı bir şeyi destekliyor: Köpekler, insanları muhtemel bir rakiple etkileşime girdiklerinde kıskançlık davranışı sergiliyor” diyor. “Köpeklerin de insanlar gibi kıskançlığa sebep olan bir durumu zihinsel olarak yansıtıp yansıtmadığını daha iyi belirlemek amacıyla, bu davranış üzerinde çalışmaya karar verdik.”
Köpekler, annesi başka bir çocuğa sevgi gösterdiği zaman kıskançlık sergileyen insan çocuklarına benzer şekilde kıskançlık sergileyebilen az sayıda türden biri gibi görünüyor. İnsanlarda kıskançlık, öz farkındalık ile yakın bağlantı sergiliyor. Hayvan algıbilim araştırmacılarının, diğer hayvanlarda kıskançlık ile diğer ikincil duyguları araştırmaya büyük ilgi duymasının sebeplerinden biri de bu.
Psikoloji Bilimi Birliği. Ç: O.