Uzayda uzun zaman geçiren astronotlar izolasyon, kapatılma, mahremiyet yoksunluğu, aydınlık-karanlık döngülerinin değişmesi, tekdüzelik ve aileden ayrılık gibi stres unsurlarıyla karşı karşıya kalıyor. İlginç şekilde, Antarktika’daki uluslararası araştırma istasyonlarında çalışan kişiler de böyle. Buralardaki olağanüstü ortam, uzun dönemli uzay keşiflerinde mevcut olan çok sayıda baskı unsurunu yansıtıyor.
Houston Üniversitesi’nde çalışan psikoloji profesörü Candice Alfano ve takımı, astronotların karşı karşıya kaldığı psikolojik zorlukları daha iyi anlamak için izole, kapalı ve olağanüstü ortamlardaki zihin sağlığı değişimlerini tespit etmek üzere kişilerin kendi bildirimine dayanan ve Zihin Sağlığı Kontrol Listesi adını taşıyan bir araç geliştirmişler. Araştırma takımı bu listeyi kullanarak, Antarktika’daki iki istasyonda meydana gelen psikolojik değişimleri inceliyor. Bulgular Acta Astronautica bülteninde yayımlandı.
Alfano şöyle aktarıyor: “Psikolojik işlevlerde önemli değişimler gözlemledik. Fakat zihinsel sağlığın belli yönlerindeki değişim kalıpları farklılık gösteriyor. En belirgin değişimler, görevin başlangıcından sonuna kadar sürekli azalma gördüğümüz olumlu duygularda gözlendi ve katılımcılar eve dönmeye hazırlandıkça ‘kendini toparlama etkisine’ ilişkin bir bulguya rastlanmadı. Daha önce hem uzay, hem de kutup ortamlarına yönelik yapılan araştırmalarda; neredeyse sadece, anksiyete ve depresif belirtilerin de dahil olduğu olumsuz duygu durumlarına odaklanılmış. Fakat memnuniyet, heves ve huşu gibi olumlu duygular, yüksek baskı ortamlarında başarılı olmak için gerekli özellikler.”
Çalışmada olumsuz duygular da artış göstermiş fakat fiziksel şikayetlerin haber verdiği bu değişimler değişimler, daha değişken olmuş.
Laurie Fickman/Houston Üniversitesi. Ç: O.