Yapılan yeni bir araştırmaya göre Brezilya Amazon yağmur ormanları, geride bıraktığımız on yılda depoladığından daha fazla karbon yaymış. Bu konuda ise ormanlık alanların bozulması, ormanlık alanların yok olmasından daha büyük bir etmen.
Amazon yağmur ormanlarının %60’ından fazlası Brezilya’da bulunuyor. Yeni çalışmada ise uydudan yapılan gözlemler kullanılarak, 2010-2019 yılları arasında depolanan karbonlar ölçülüyor.
Çalışmada ormanların bozulmasının (ormanın bazı kısımlarının zarar görmesi fakat yok olmaması), ormanların yok olmasından üç kat daha fazla karbon kaybı oluşturduğu bulunmuş.
Fransa Ulusal Tarım Araştırma Enstitüsü, Oklahoma Üniversitesi ve Exeter Üniversitesi’nde çalışan araştırmacıların bulunduğu takım, yağmur ormanındaki geniş alanların insan faaliyetleri ile iklim değişimi sebebiyle bozulduğunu veya yok olduğunu söylüyor. Bu durumun da karbon kaybına yol açtığı belirtiliyor.
Nature Climate Change bülteninde yayımlanan bulgular, muhtemelen ülkedeki çevresel korumanın zayıflaması yüzünden 2019 yılında ormanlık alan kaybında önemli bir artış olduğunu da gösteriyor: Bu oran 2017 ve 2018’de yıl başına yaklaşık 1 milyon hektar iken, 2019’da 3,9 milyona çıkmış.
Exeter Üniversitesi Küresel Sistemler Enstitüsü’nde çalışan Profesör Stephen Sitch, “Brezilya Amazonu, bir bütün olarak biyolojik kütlesinin bir kısmını kaybetti ve bu yüzden karbon yaydı” diyor.
“Amazon ormanlarının yok olmasının iklim değişimi açısından önemini hepimiz biliyoruz.
“Fakat bizim çalışmamız, bununla ilgili olarak bozulan ormanlardan kaynaklı yayılımların nasıl çok daha fazla olabileceğini gösteriyor.
“Ormanın gelecekteki bütünlüğüne yönelik yayılmacı bir tehdit sergileyen bozulmanın, acil şekilde araştırılması gerekiyor.”
Ormanların bozulması, özellikle kaybolan orman bölgelerinin yakınındaki zayıflamış orman bölümlerinde ormanların kaybolmasıyla bağlantılı. Ağaçların devrilmesi ve orman yangıları da bozulmaya sebep oluyor.
Kuraklıklar gibi iklim olayları ise ağaç ölümlerini daha fazla arttırıyor.
Exeter Üniversitesi. Ç: O.