Kalın bağırsak (kolorektal) kanseri tanıları, geçtiğimiz yıllarda 50 yaşın altındaki kişilerde artış gösterdi ve araştırmacılar da bunun sebeplerini arıyor. Şimdiyse St. Louis – Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin öncülüğünde yürütülen yeni bir çalışmada, 50 yaşın altındaki kadınlarda şekerle tatlandırılmış meşrubat tüketimi ile kalın bağırsak kanseri görülme tehlikesinin artması arasında bir bağlantı olduğu keşfedilmiş. Bulgular ergenlik (13 ila 18 yaşları) ve yetişkinlik döneminde fazla miktarda şekerli meşrubat tüketilmesinin, hastalık tehlikesini artırabileceğini ileri sürüyor.
Perşembe günü Gut bülteninde yayımlanan çalışma, insanları tükettikleri şeker miktarını azaltmaya teşvik eden halk sağlığı çalışmalarına destek sunuyor.
Washington Üniversitesi Halk Sağlığı Bilimleri Bölümü’nde yardımcı cerrahi ve tıp profesörü olan eş yazar Yin Cao, şöyle aktarıyor: “Yaşı daha küçük yetişkinlerdeki kalın bağırsak kanseri, nispeten nadir görülmeye devam ediyor fakat oranların son 30 yılda sebebini anlamadığımız şekilde artış göstermesi, halk sağlığı yönünden büyük bir endişe sebebi ve kanseri önleme bakımından bir öncelik meselesi. Kalın bağırsak kanserinin daha küçük yaşlarda artış göstermesi sebebiyle, kalın bağırsak kanseri teşhisinde ortalama yaş 76’dan 66’ya indi. Bu kanserler, yaşı büyük nüfusların kanserleriyle kıyaslandığı zaman tanı sırasında daha ilerlemiş oluyor ve farklı özellikler taşıyor.”
Julia Evangelou Strait/Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi. Ç: O.
Sekerli icecekler beynimiz icin son derece degerlu bir yakit, bazilari icin vucudun bir eneji kanagi olmasini kabul edenler bazi bilim cevreleri ve dr larin aslinda son detece zararli bir kansorejen asitlu icecekler icinde agiz florasini bozabilen ayni zamanda cariese neden olabilen cablilar icin bir besin kaynagi oldugunu hesaba katmalari gerekir.