Kent Üniversitesi öncülüğünde yürütülen yeni bir çalışmada ergenlerin ve yaşlı yetişkinlerin, fiili dünya etkileşimlerinde yer alan sosyal ipuçlarına genç yetişkinlere kıyasla daha az dikkat ettikleri bulunmuş.
Nature Human Behaviour bülteninde yayımlanan bulgular, sosyal dikkatin yaşla ilişkili bir değişim geçirdiğini gösteriyor. Bu durum, gündelik yaşamda ve ömrümüz boyunca meydana gelen sosyal etkileşimlerin nasıl yorumlanacağı bakımından çeşitli sonuçlar doğurabilir.
Diğer kişilerin yüz ifadesini, ses tonunu ve mimiklerini yorumlamak, diğer kişilerin zihinsel durumları hakkında (niyetleri, duyguları, istekleri ve inançları gibi) hızlı çıkarımlar yapmamızı sağlayan sosyal etkileşimin hayati bir unsuru niteliğinde. Diğer gerekli sosyal becerilerin yanısıra bakış açısı edinmeyi ve empati yapmayı gerektiren başarılı sosyal etkileşimler, refah seviyemizin geliştirilmesinde önemli bir rol oynuyor.
Doktora öğrencisi Martina De Lillo’nun yanısıra Kent Üniversitesi Psikoloji Fakültesi’nde çalışan Profesör Heather Ferguson ile diğer meslektaşların öncülüğünde yürütülen çalışma, sosyal dikkatin ergenlik sırasında nasıl tahsis edildiğinin ve yetişkinliğe göre farklılık gösterip göstermediğinin incelendiği ilk araştırma niteliğini taşıyor. Dahası ise hayat boyu gerçekleşen gelişimsel farklılıklar, şimdiye dek insanların fiili dünyadaki etkileşimli durumlara etkin biçimde katıldığı sırada incelenmemiş.
Olivia Miller/Kent Üniversitesi. Ç: O.