Yerel evrendeki karanlık maddeye yönelik yeni bir harita, galaksileri birbirine bağlayan ve daha önce keşfedilmeyen birkaç lifsel yapıyı ortaya çıkarıyor. Uluslararası bir araştırma takımının makine öğrenimi kullanarak geliştirdiği harita, karanlık maddenin tabiatının yanında yerel evrenimizin geçmişi ve geleceği hakkında yapılacak bilimsel çalışmalara da olanak sağlayabilir.
Evrenin %80’ini meydana getiren ve henüz ne olduğu bilinmeyen karanlık madde, evrenbilimcilerin evrensel ağ şeklinde adlandırdığı yapının da iskeletini meydana getiriyor. Evrenin bu büyük ölçekli yapısı, kütleçekim etkisi sebebiyle galaksilerin ve diğer evrensel maddelerin hareketini belirliyor. Fakat yerel karanlık maddenin dağılımı henüz bilinmiyor çünkü doğrudan ölçülemiyor. Araştırmacıların karanlık maddenin dağılımını, bu maddenin evrendeki diğer cisimler (galaksiler gibi) üzerinde meydana getirdiği kütleçekimsel etkiden çıkarması gerekiyor.
Penn Eyalet Üniversitesi’nde gökbilim ve astrofizik yardımcı profesörü olan eş yazar Donghui Jeong, “Karanlık maddenin dağılımını çok daha uzaklarda araştırmak, ironik biçimde daha kolay çünkü o kadar da karmaşık olmayan çok uzak geçmişi yansıtıyor” diyor. “Evrenin bu büyük ölçekli yapısı zamanla büyüdükçe, evrenin karmaşıklığı da artıyor; doğal olarak, karanlık maddeye yönelik yerel ölçümlerin yapılması da zorlaşıyor.” Çalışma The Astrophysical Journal bülteninde yayımlandı.
Gail Mc-Cormick/Penn Eyalet Üniversitesi. Ç: O.