Alkol Tüketimi, Hamilelik Şansının Azalmasıyla Bağlantılı

0
Fotoğraf: Adene Sanchez/iStock

Alkol tüketimi ile hamile kalma şansı arasındaki bağlantılar üzerine yapılan yeni bir çalışmada, gebe kalmak isteyen kadınların çok içki içmemesi gerektiği öne sürülüyor. Adet döngüsünün ikinci yarısında, ölçülü seviyede içki içmek bile hamilelik şansının azalmasıyla ilişkilendirilmiş.

Dün Human Reproduction bülteninde yayımlanan çalışmada, alkol tüketimi ile tek bir adet döngüsü sırasında gebe kalma olasılığı şeklinde tanımlanan fekundasyon inceleniyor. Araştırma, söz konusu ilişkinin kadınların adet döngülerindeki farklı aşamalara göre incelendiği ilk çalışma olma niteliğini de taşıyor.

Louisville Üniversitesi Halk Sağlığı ve Bilgi Hizmetleri Fakültesi’nde yardımcı epidemiyoloji ve nüfus sağlığı profesörü olan Dr. Kira Taylor’un öncülüğündeki araştırmacılar, Mount Sinai Kadın Büro Çalışanları Çalışması’nda toplanan verileri çözümlemişler. 1990 ve 1994 yılları arasında, yaşları 19-41 arasında değişen kadınlar en fazla 19 adet döngüsüne kadar takip edilmiş. Her gün ne kadar ve hangi tip alkol içtiklerini bir günlüğe yazan kadınlar, hamileliğin kontrol edilmesi için her adet döngüsünün birinci ve ikinci gününde de idrar örneği sağlamış.

Ağır içki tüketimi, haftada altı adetten fazla alkollü içecek tüketmek şeklinde tanımlanıyor. Ölçülü içki tüketimi haftada üç ila altı içki olarak tarif edilirken, çok fazla içki tüketimi ise tek bir günde dört veya daha fazla içki şeklinde belirtiliyor. Her bir içki, litrenin üçte bir oranındaki biradan (355 mililitre), orta bardak şaraptan (148 mililitre) veya iki tekin biraz altındaki sert içkiden (44 mililitre) oluşuyor. Araştırmacılar yaş, tıbbi geçmiş, sigara içme, obezlik, doğum kontrol yöntemleri ve hamile kalma isteği gibi sonuçları etkileyebilecek unsurlara yönelik de bilgi toplamışlar. Mevcut çalışmada, 413 kadına ait veri bulunuyor.

Luteal faz esnasında hem ölçülü içki tüketmek, hem de ağır içki tüketmek; içki içmeyen kadınlar ile karşılaştırıldığında gebe kalma olasılığının %44 civarında azalmasıyla ilişkilendirilmiş. Döngünün yumurtlama kısmında ağır içki tüketmek ise hamile kalma olasılığının %61 azalmasıyla bağlantılanmış. Fakat araştırmacılar tüm bunların tahmin olduğunu ve dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Avrupa İnsan Üreme ve Embriyoloji Derneği. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz