Araştırmacılar, insanlara tükettikleri içki miktarını azalttırmanın etkili bir yöntemini bulmuş: Söz konusu yöntem ise, içki tüketiminin kanser tehlikesini artırdığını vurgulamak ve içilen içki sayısını bununla eşleştirmek.
Yeni çalışmanın ardındaki araştırma takımına göre ‘neden azaltılmalı’ ve ‘nasıl azaltılmalı’ mesajlarının bu şekilde birleştirilmesi, bir popülasyonda sağlıklı yaşamı teşvik etmek bakımından kullanışlı olabilir.
Çok fazla içki içmek elbette sadece kansere yol açmıyor. Bunun aşırı miktarda yapılması, aralarında erken ölüm, kalp hastalığı, sindirim sorunları ve demans tehlikesinin artması gibi bir sürü sağlık sorununu da beraberinde getiriyor.
George Küresel Sağlık Enstitüsü’nde çalışan iktisatçı ve psikolog Simone Pettigrew şöyle aktarıyor: “Alkol ve kanser hakkındaki bilgilerin özel ve pratik bir eylem (içilen içkilerin sayılması) ile birleştirilmesi sonucunda, içki içenlerin tükettiği alkol miktarını azalttıklarını keşfettik. Çoğu insan alkolün kanserojen olduğunu bilmiyor”
Deneydeki en etkili yöntem, fazla içki tüketimini kanser ile bağdaştıran ve içilen içkilerin sayılmasını öneren bir televizyon reklamı olmuş. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünya çapında gerçekleşen erken ölümlerin %7’si alkol tüketimine bağlanabilir.
Araştırma, Addictive Behaviors bülteninin Ekim sayısında yayımlanacak.
David Nield/ScienceAlert. Ç: O.