Beyindeki Bağlantılar, Bazı Kişilerin Görsel Canlandırma Yapamadığını Gösteriyor

0
Beyindeki sinirleri gösteren bir canlandırma. Tasvir: whitehoune/iStock

Araştırmacıların yeni çalışması, görüntüleri zihninde canlı biçimde hayal edebilen insanların beyinlerinde görsel ağ ile karar vermeyle bağlantılı bölgeler arasında daha kuvvetli bağlantı bulunduğunu ortaya çıkarıyor. Çalışma ayrıca, güçlü görsel canlandırma yapabilen kişiler ile zihninde bir görüntü tutamayan kişiler arasındaki hafıza ve kişilik farklılıklarına da ışık tutuyor.

Exeter Üniversitesi’nde yürütülen ve Cerebral Cortex Communications bülteninde yayımlanan çalışma, nüfusun tahminen %1-3’lük kısmının neden zihninde bir şey canlandıramadığına ışık tutuyor. Exeter Üniversitesi’nde çalışan ve söz konusu olguyu 2015 yılında “afantazi” şeklinde adlandıran Profesör Adam Zeman, yüksek derecede gelişmiş görsel canlandırma becerileri bulunan kişileri ise “hiperfantazikler” biçiminde adlandırıyor.

İngiltere Sanat ve Beşeri Bilimler Araştırma Kurulu’ncu desteklenen araştırma, afantazili ve hiperfantazili kişiler üzerinde yapılan ilk nöropsikolojik çalışma ve beyin görüntüleme çalışması niteliği taşıyor. Araştırmacıların denekler üzerinde yaptığı beyin taramaları, hiperfantazili kişilerin gördüklerimizi işleyen ve görsel canlandırma sırasında faaliyete geçen görsel ağ bölgesi ile karar verme ve dikkatle ilişkili prefrontal korteksleri arasında daha güçlü bir bağlantı olduğunu ortaya çıkarıyor. Daha kuvvetli olan bu bağlantılar, katılımcıların rahatladığı (ve muhtemelen zihin gezintisi yaptığı) dinlenme esnasında yürütülen taramalarda da belirgin durumdaymış.

Profesör Zeman ve araştırma takımı, standart bellek testlerinde elde edilen eşit puanlara rağmen; hiperfantazili insanların hayal ettikleri senaryoları daha zengin biçimde tarif ettiklerini bulmuş. Bu durum aynı zamanda otobiyografik hafızada veya kişinin yaşamında meydana gelen olayları hatırlama kabiliyetinde de görülmüş. Afantazikler, yüzleri tanımada ise daha düşük kabiliyet sergilemiş.

Yapılan kişilik testleri, afantaziklerin daha içe dönük olmaya ve hiperfantaziklerin daha açık olmaya yatkın olduğunu ortaya çıkarmış.

Exeter Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz