Yapılan yeni bir araştırmanın gösterdiğine göre, hamilelik sırasında yüksek seviyelerde hava kirliliğine maruz kalan kadınların çocukları, doğumdan sonraki ilk aylarda olağandışı şekilde hızlı büyüyor ve fazla miktarda yağ kazanıyor. Bu yağlar, hayatın sonraki dönemlerinde obezlik ve ilişkili hastalıkların tehlikesini artırıyor.
İspanyol anne ve çocukları üzerinde yürütülen ve bu hafta Environmental Health bülteninde yayımlanan çalışma, yetersiz hava kalitesinin obezlik salgınına en azından kısmen katkıda bulunuyor olabileceğini öne süren son araştırma. Söz konusu tehlike, genelde zehirli kirleticilere daha fazla maruz kalan bölgelerde yaşayan azınlık popülasyonlarında özellikle yüksek.
Birleşik Devletler’de yaşayan yaklaşık dört İspanyol gençten biri obez. Beyaz gençlerde bu oran %14 iken, Asyalı gençlerde ise %11.
Çalışmanın eş yazarı ve Bütüncül Fizyoloji Bölümü’nde yardımcı profesör olan Tanya Alderete şöyle aktarıyor: “Toplumdaki belli gruplar arasında görülen yüksek obezlik oranı; egzersiz ve kalori alımı, kalori tüketimi gibi kişisel tercihlerin yan ürünlerinden ibaret değil. Durum bundan daha karmaşık. Bu ve diğer çalışmalarda öne sürüldüğü üzere durum durum, kişinin ne kadar çevresel yük taşıdığıyla alakalı olabilir.”
Yapılan önceki çalışmalarda sigara içen veya hava kirliliğine sürekli olarak maruz kalan hamile kadınların, daha düşük doğum ağırlığına sahip bebekler dünyaya getirmeye yatkın oldukları bulunmuş. Bu bebekler, yaşamın ilk yılında aradaki açığı kapatmak için olağandışı derecede hızlı kilo alma eğilimi sergiliyor. Hayatın erken dönemlerinde kilo alımının hızlanması, çocukluk ve gençlik dönemlerinde diyabet, kalp hastalığı ve kilo sorunlarıyla bağlantılı.
Doktora öğrencisi ve baş yazar William Patterson şöyle aktarıyor: “Ya hamilelik sırasındaki, ya da doğumdan kısa süre sonraki bu dönem, gelişim bakımından çok önemli bir zaman aralığı. Olumsuz durumlara maruz kalmak, bebeği hayatın sonraki dönemlerinde bir sürü sorun yaşamaya programlayabilir.”
Lisa Marshall/Boulder – Colorado Üniversitesi. Ç: O.