Bir zamanlar öne sürülenin aksine, koku duyusu gerileyen yaşlı insanlarda koklama kabiliyeti genel olarak azalmıyor; durum sadece kokunun tipine bağlı. Kopenhag Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar, yaşlı Danimarkalılardan oluşan büyük bir grubu ve bu kişilerin yaygın gıda kokularını algılama yoğunluğunu inceledikten sonra böyle bir sonuca varmış.
Bir zamanlar olduğu gibi iyi koku alamayan dede ve büyük anneler, pek çok kişiye tanıdık gelecektir. Üstelik bu, bilimsel olarak da gösterilmiş bir durum. Kişinin koku duyusu, 55 yaşından itibaren kademeli olarak gerilemeye başlıyor. Fakat şimdiye kadar, kişinin koku duyusunun artan yaşla beraber geniş oranda gerilediği düşünülmüş. Ancak Kopenhag Üniversitesi’nde yapılan yeni bir çalışma, belli gıda kokularının diğerlerine göre önemli ölçüde daha fazla etkilendiğini gösteriyor.
Gıda Bilimleri Bölümü’nde çalışan Eva Honnens de Lichtenberg Broge şöyle aktarıyor: “Bizim çalışmamız, yaşlı yetişkinler arasında gerileyen koku duyusunun zannedildiğinden daha karmaşık olduğunu gösteriyor. Kızarmış eti, soğanı, kahveyi ve mantarları koklama kabiliyetleri önemli oranda zayıflasa da; portakalı, ahududuyu ve vanilyayı koklama kabiliyetleri aynı genç yetişkinlerde olduğu gibi güçlü. Bu yüzden yaşlı yetişkinlerde gerileme gösteren koku duyusu, epey kokuya özgü görünüyor. Asıl ilginç olanıysa bir kokuyu ne kadar severseniz sevin, bunun algılama yoğunluğuyla bir ilgisi olmayabilir.”
Kopenhag Üniversitesi – Fen Bilimleri Fakültesi. Ç: O.