Akıllı Teknolojiler Bizi Aptallaştırmıyor

0
Fotoğraf: Dose Media/Unsplash

Akıllı teknolojiyle ilişkilendirilen birçok olumsuz durum var: Sürekli ekrana bakmaktan kaynaklanan ‘teknoloji boynu’, araç kullanırken mesajlaşmak ve mavi ışık gibi… Ancak Cincinnati Üniversitesi’nde sosyoloji ve davranış uzmanı olan Anthony Chemero’ya göre olumlu bir şey de var. Chemero, dijital çağın bizi aptallaştırmadığını söylüyor.

Dört gün önce Nature Human Behaviour bülteninde yayımlanan çalışmanın eş yazarı, felsefe ve psikoloji profesörü olan Chemero, “Gazetelerde gördüğümüz manşetlere rağmen, akıllı telefonların ve dijital teknolojinin biyolojik biliş kabiliyetlerimize zarar verdiğini gösteren hiçbir bilimsel bulgu yok” diyor.

Chemero ve Toronto Üniversitesi İşletme Fakültesi’ndeki meslektaşları, makalede dijital çağın evrimini izah ediyor ve akıllı teknolojilerin düşünmeyi nasıl destekleyerek kendimizi aşmamızı sağladığını açıklıyorlar.

“Akıllı telefonların ve dijital teknolojinin, biyolojik biliş kabiliyetlerimizi kullanma şeklimizi değiştirdiği görülüyor” diyor Chemero ve ekliyor: “Bu değişimler, aslında bilişsel yönden fayda sağlıyor.”

Söylediğine göre, örneğin akıllı telefonunuz futbol stadyumunun yolunu biliyor ve siz de böylece haritada kaybolmuyor veya yer sormuyorsunuz. Bu durum, beyin enerjisinden tasarruf edip başka bir şey düşünmemizi sağlıyor. Aynı şey, profesyonel bir ortamda da geçerli: “2021 yılında telefon numaralarını aklımızda tutmuyor veya karmaşık matematik problemlerini kağıt kalem ile çözmüyoruz.”

Chemero’nun söylediğine göre bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlar birer yardımcı görevi görüyor ve bilgiyi ihtiyaç duyulduğu zaman hatırlama, hesaplama, depolama ve sunma bakımından güzel araçlar sağlıyor.

Makalenin baş yazarı ve Toronto Üniversitesi’nde doktora adayı olan Lorenzo Cecutti, akıllı teknolojinin tüm bunlara ek olarak kendi başımıza yapmakta zorlanacağımız karar verme becerilerini arttırdığını söylüyor. Cecutti’ye göre telefonlarımızdaki GPS teknolojisini kullanmak, bizi gideceğimiz yere götürmekle kalmıyor, aynı zamanda trafik şartlarına göre bir güzergâh seçmemizi de sağlıyor. “Yeni gittiğimiz bir şehirde gezerken bunu yapmak zor olurdu” diyor. “Tüm bu teknolojiyi çıplak insan beyniyle bir araya getirdiğinizde, daha akıllı olan bir şey elde ediyorsunuz.”

 

 

 

 

Yazar: Angela Koenig/Cincinnati Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz