Genç yetişkinler arasındaki aşı şüpheciliği, toplumsal bağışıklığa (sürü bağışıklığı) ulaşma çabalarına hız kaybettirebilir. Toplumsal bağışıklık, bir nüfusun yaklaşık yüzde 80’inin koronavirüse karşı aşılandığı eşiği temsil ediyor.
San Francisco – California Üniversitesi’nde çalışan araştırmacıların yeni çalışmasında, yaşları 18-25 arasında değişen ve aşılanmayan dört kişiden yaklaşık birinin “muhtemelen” veya “kesinlikle” COVID-19 aşısı olmayacağını söylediği bulunmuş. Oysa söz konusu nüfusun koronavirüs bulaştırma olasılığının diğer yaş gruplarından daha yüksek olduğu ve bu durumun, aşılanmamış yaşlı yetişkinlerin sağlığını tehlikeye atıp öldürücü aşı varyantlarının çoğalmasını kolaylaştırabileceği bulunmuş.
Araştırmacılar, ABD Nüfus Sayım Bürosu’nun ABD Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi ve diğer kuruluşlar ile Mart 2021’de ulusal bir nüfus örneğinde internet üzerinden yürüttüğü Hanehalkı Nabız Anketi’ndeki verileri analiz etmişler.
Ankete katılan 5.082 kişinin yüzde 83’ü aşılanmadığını söylerken, yüzde 10’u kesinlikle aşı olmayacağını ve yüzde 14’ü de muhtemelen aşı olmayacağını belirtmiş. Çalışma dün Journal of Adolescent Health bülteninde yayımlandı.
ABD Hastalık Denetim ve Önleme Merkezleri’nin verileri, yaşlı yetişkinlere kıyasla 18-29 yaş grubunda COVID sebebiyle ölen çok az kişi olduğunu gösterse de; bu yaş grubu, günümüze kadar görülen tüm COVID vakalarının yüzde 20’den fazlasından sorumlu. Üstelik San Francisco – California Üniversitesi Parnassus Kampüsü ABD Ulusal Ergen ve Genç Sağlık Bilgi Merkezi’nde çalışan baş yazar Dr. Sally Adams’ın yaptığı önceki çalışmada, üç genç yetişkinden birinin ağır COVID telhikesi altında olduğu bulunmuş.
Yazar: Suzanne Leigh. San Francisco – California Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.