Araştırmacılar Bitkilerin Suyu Nasıl Çektiğini İlk Defa İzledi

0
Çalışmada kullanılan sistem, yüksek yoğunluklu lazer ışınlarını biyoloji dostu kırmızı dalga boyuna dönüştürüyor. Fotoğraf: Nottingham Üniversitesi

Bitkiler de tıpkı biz hayvanlar gibi susuyor. Fakat bitkilerin dokularından suyu nasıl çektiği pek görülememiş; çünkü suyun nasıl çekildiğini görmeye çalışmak, süreci bozuyormuş.

Şimdiyse Nottingham Üniversitesi’nde çalışan fizikçi Flavius Pascut ve takımı, hassas bir görüntüleme yöntemi uygulayarak bitkiler su içerken içlerinde neler olduğunu görmeyi başarmış.

Nottingham Üniversitesi’nde elektrofizyolog olan Kevin Webb, “Bu süreci tekil hücre seviyesinde izlememizi sağlayan bir yöntem geliştirdik” diyor. “Suyun sadece kök içerisinde yukarı gidişini görmüyor; aynı zamanda nereye gittiğini nasıl dolaştığını da görüyoruz.”

Su bitkiler için gerekli bir şey olmasının yanında, diğer besinler, mineraller ve önemli biyomokülleri de yaşayan yapılar boyunca taşıyan bir taşıt görevi görüyor. Bitkilerin bu değerli sıvıyı etkili şekilde taşıması, zorlu çevre koşullarına dayanma kabiliyetlerini önemli ölçde etkileyebiliyor.

“Canlı bitkilerdeki su alımını onlara zarar vermeden gözlemlemek için hassas, lazer tabanlı, optik bir mikroskop yöntemi uyguladık. Bu sayede canlı köklerin içerisindeki su hareketini girişimsel olmayan bir şekilde gördük. Böyle bir şey daha önce yapılmamıştı” diye açıklıyor Webb.

Raman mikrospektroskopisi, ışık fotonlarının dar bir lazer kaynağından nasıl dağıldığını tespit ederek doğal şartlar altında ve moleküler seviyede gerçek zamanlı görüntüleme imkanı sağlıyor.

Bu yöntem o kadar hassas ki, moleküler bağların kütlesini ve yönünü dahi tespit edebiliyor. Çalışma Nature Communications bülteninde yayımlandı.

Tessa Komonduros/ScienceAlert. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz