Herhangi bir balık fanusuna baktığınızda, evcil Japon balıklarının ve lepisteslerin çevik yüzgeçleri olduğunu görürsünüz. Akvaryum yüzücüleri, bu uzantıları birkaç kez hareket ettirerek daire şeklinde dönebilir, derinlere dalabilir ve hatta yüzeye çıkabilirler.
Şimdiyse Boulder – Colorado Üniversitesi’nde yürütülen yeni çalışma, balık yüzgeçlerini hem bu kadar kuvvetli hem de bu kadar esnek hale getiren şeyin ne olduğunu ortaya çıkarıyor. Araştırma takımının bulguları, günün birinde robotik ameliyat araçlarında yeni tasarımlara ve hatta bir düğmeyle şeklini değiştiren uçak kanatlarına yol açabilir.
Araştırmacılar, sonuçları iki gün önce Science Robotics bülteninde yayımladı.
Çalışmanın eş yazarı Francois Barthelat, yüzgeçlerin kayda değer yapılar olduğunu çünkü tek bir kas içermemelerine rağmen çeşitli hünerler sergileyebildiklerini belirtiyor. (Balıklar bu yapıları, yüzgeçlerin tabanında yer alan kas dizilerini oynatarak hareket ettiriyor).
“Bir yüzgece baktığınızda, yüzgecin pek çok sert ‘ışından’ oluştuğunu görürsünüz” diyor Makine Mühendisliği Bölümü’nde profesör olan Barthelat. “Bu ışınların her biri, tıpkı parmaklarınız gibi tek tek ayarlanabiliyor fakat her yüzgeçte bunlardan 20 ya da 30 tane var.”
Son araştırmalarında bilgisayar canlandırmaları ve 3B yazılmış malzemelerin de yer aldığı bir dizi yaklaşımdan faydalanan Barthelat ve meslektaşları, bu çevik yapıların biyomekanik özelliklerine derin bir dalış gerçekleştiriyor. Araştırmacılar balık yüzgeçlerinin ana özelliğinin, taşıdıkları benzersiz tasarım olabileceğini belirtiyor. Bir yüzgeçteki ışınların her biri, çok daha yumuşak yapıdaki kolajenin üstüne istiflenen sert bir malzemenin birden fazla bölümünden oluşuyor. Bu sayede hem çeviklik, hem de sertlik arasında mükemmel bir denge meydana geliyor.
Daniel Strain/Boulder – Colorado Üniversitesi. Ç: O.