Astronomlar, Güneş Sistemi’nin çevresinde çok hızlı ilerleyen, oldukça sıra dışı bir asteroit keşfettiklerini açıkladılar. 2021 PH27 ismi verilen asteroit, Güneş’e en yakın olduğunda ısısı 900 dereceye kadar yükseliyor!
Astronomlar, Güneşin çevresindeki bir turunu 113 günde tamamlayan, Güneş’e en yakın noktasında yüzey sıcaklığı kurşunu eritecek kadar artan çok hızlı bir asteroit keşfetti. 2021 PH27 olarak isimlendirilen asteroit Güneş Sistemi’ndeki nesneler arasında Merkür dışında en kısa yörünge periyoduna sahip (Merkür Güneş çevresindeki bir turunu 88 günde tamamlıyor). 2021 PH27 daha uzun bir eliptik yörüngeye sahip.
2021 PH27 Güneş’e en yakın noktadan geçerken 20 milyon kilometreye kadar yaklaşıyor. Bu mesafe, Merkür’ün yaklaşma mesafesinin yaklaşık olarak yarısı. Bu anda, 2021 PH27’nin yüzeyi yaklaşık 900 dereceye kadar ısınıyor.
Bu çok hızlı asteroit, 13 Ağustos’ta Carnegie Bilim Enstitüsü’nden Scott S.Sheppard tarafından, Şili’deki Cerro Tololo Amerikan Gözlemevi’ndeki Victor M. Blanco 4m Teleskopu üzerindeki Karanlık Enerji Kamerası kullanılarak keşfedildi. 2021 PH27’nin hızını ve yörüngesini doğrulamak için uluslararası astronomlardan oluşan bir grup çalışmalar yürüttü.
Asteroit şu anda Güneş’in öteki tarafında bulunuyor, yani Dünya’dan gözlemlenemiyor, ancak gelecek yıl tekrar görünür olacak. Bu aşamada rotası ve hızı net olarak saptanacak ve bir isim verilecek.