Biyonik Kol, Üst Uzuv Kaybı Olan Hastalarda Doğal Davranışları Geri Kazandırıyor

0
Video görüntüsü: Cleveland Kliniği

Cleveland Kliniği’nde çalışan araştırmacılar, üst ampütasyonlu hastaların ampütasyonsuz bir kişi gibi düşünmesini, davranmasını ve işlev sergilemesini sağlayan biyonik bir kol geliştirmişler. Türünde ilk olan bu cihaz, Science Robotics bülteninde yayımlanan yeni makalede tarif ediliyor.

Cleveland Kliniği’nin öncülüğünde çalışan uluslararası araştırma takımı, üç önemli işlevi bir araya getiren biyonik bir sistem geliştirmiş. Bu işlevler ise sezgisel motor kontrolü, dokunma ve tutma kinestesizi ile elin sezgisel hisle açılıp kapatılması şeklinde belirtiliyor. Çalışmaya katkıda bulunan kurumlar arasında Alberta Üniversitesi ve New Brunswick Üniversitesi de yer alıyor.

Cleveland Kliniği Lerner Araştırma Enstitüsü Biyomedikal Mühendisliği Bölümü’nde baş araştırmacı olan Paul Marasco, şöyle aktarıyor: “Standart bir bakım protezini, bu karmaşık biyonik sistem ile düzenledik. Sistem, giyenlerin protez kollarını daha sezgisel şekilde hareket ettirmesini ve dokunma ile hareket hislerini aynı anda hissetmesini sağlıyor. Bulgular, ampütasyonlu kişilere doğal kol işlevini tamamen geri kazandırmaya yönelik atılan önemli birer adım niteliğinde.”

Sistem, üç duyusal ve motor işlevin protez kolda yer alan sinir-makine arayüzünde aynı anda test edildiği ilk yapı olma özelliğini taşıyor. Sinir-makine arayüzü, cihazı giyen kişinin uzuv sinirlerine bağlanıyor. Bu sayede hastalar, beyinlerinden gelen sinir sinyallerini kullanmak veya hareket ettirmek istedikleri zaman proteze gönderiyor. Bunun yanısıra çevreden gelen fiziksel bilgileri alarak, sinirleri yoluyla beyinlerine geri iletiyorlar.

Yapay kolun iki yönlü geri besleme ve kontrol düzeni, deneye katılan kişilerin engelli olmayan insanlar ile aynı isabet derecesinde faaliyet göstermesine olanak sağlamış.

Cleveland Kliniği. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz