Çok Fazla Boş Vakit, Çok Azı Kadar Kötü Olabilir

0
Fotoğraf: Christopher Jolly/Unsplash

Bir bireyin boş vakti arttıkça, birey kendini daha iyi hissediyor; fakat bir noktaya kadar. Amerikan Psikoloji Birliği’nin yayımladığı bir araştırmaya göre, çok fazla boş zaman da kötü bir şey olabilir.

Pennsylvania Üniversitesi Wharton İşletme Fakültesi’nde yardımcı pazarlama profesörü ve çalışmanın baş yazarı olan Marissa Şarif, “İnsanlar çok meşgul olmaktan sık sık şikayet edip daha fazla zaman istediklerini belirtiyor” diyor. “Gün içindeki boş saat eksikliğinin stres artışı ve öznel refah seviyesinin düşmesiyle sonuçlandığını keşfettik. Fakat çok az boş zaman iyi değilken, daha fazla boş zamanın olması da her zaman daha iyi olmuyor.”

Araştırma Journal of Personality and Social Psychology bülteninde yayımlandı.

Araştırmacılar, 2012 ile 2013 yılları arasında yürütülen Amerikalıların Zaman Kullanım Anketi’ne katılan 21.736 Amerikalının verisini analiz etmiş. Önceki 24 saatte neler yaptıklarına yönelik detaylı bir açıklama (günün saati ve her bir faaliyetin süresi gibi) sunan katılımcılar, kendilerini ne kadar iyi hissettiklerini de bildirmişler. Araştırmacılar boş zaman arttıkça, insanların kendini daha iyi hissettiğini fakat bu durumun iki saat civarında düzlüğe girip beş saat sonra azalmaya başladığını keşfetmişler. Aradaki bağlantılar, istatistiksel açıdan her iyi yönde de önemli boyuttaymış.

 

 

 

 

Kaynak: Amerikan Psikoloji Birliği. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz