Bitkilere Yönelik Anti-Pas Kaplaması, Hastalığa Karşı Koruma Sağlıyor

0
Tsukuba Üniversitesinde çalışan araştırmacılar, soya bitkisinin yapraklarını selüloz nanolif ile kaplamanın, Asya soya pası patojenine karşı direnç sağladığını keşfetmişler. Fotoğraf: Tsukuba Üniversitesi

Pas hastalığını uzak tutmak için su emici bir kaban olsa nasıl olurdu? Mantığa aykırı bir durum gibi görünebilir fakat Japonya’da çalışan araştırmacılar, soya bitkileri ve pas hastalığı söz konusu olduğunda yaprak yüzeylerini su emici hale getiren bir kaplama uygulamanın, enfeksiyona karşı korunmaya yardımcı olabileceğini keşfetmişler.

Tsukuba Üniversitesinde çalışan araştırmacılar, bu ay Frontiers in Plant Science bülteninde yayımlanan bir çalışmada soya bitkisinin yapraklarını selüloz nanolif ile kaplamanın, yaprak yüzeyini su itici olmaktan çıkarıp su emici hale getirdiğini ve Asya soya pasına karşı direnç sağladığını ortaya çıkarmışlar.

Paslar, isimlerini tozlu pas lekesinden veya enfekte bitkilerin yüzeylerindeki kahverengi renkli mantar sporlarından alan bitki hastalıkları. Asya soya pası (ASR) ise, ekinlerin tahminen %90’a kadar kaybolmasına sebep olan saldırgan bir soya bitkisi hastalığı. ASR, yaşamak için canlı bir bitki konağa ihtiyaç duyan Phakopsora pachyrhizi mantar patojeninden kaynaklanıyor. ASR’nin şu an sahada kontrol altına alınmasının tek yolu, zamanında uygulanan mantar ilacı. Fakat mantar ilaçlarının kullanılması sorun meydana getirebiliyor ve çevrede olumsuz etkiler, üretim masraflarının artışı ile ilaca karşı dirençli patojenlere yol açabiliyor.

Tsukuba Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz