Karmaşık Matematik Problemlerini Çözmek İçin Programlanabilen DNA Tabanlı Yonga

0
DNA bazlarını gösteren renk kodları. Fotoğraf: jxfzsy/iStock

DNA bilişim alanı, yaklaşık 30 yıl önce ortaya konduktan bu yana büyük gelişmelerle evrimleşti. Fakat çoğu DNA bilişim işlemi halen el ile gerçekleştiriliyor ve tepkenler, tepkimeye el ile adım adım ekleniyor. Şimdiyse Kore Ulusal Incheon Üniversitesi’nde çalışan bilim insanları, kişisel bir bilgisayar ile kontrol edilebilen benzersiz bir yonga (çip) geliştirerek DNA hesaplamalarını otomatik hale getirmenin bir yolunu bulmuşlar.

‘DNA’ terimi’, akla hemen bütün genetik bilgilerimizi barındıran çift iplikli sarmalı getiriyor. Fakat yapıdaki iki ipliğin tekil birimleri, birbiriyle seçici ve tamamlayıcı şekilde bağlanan molekül çiftlerinden oluşuyor. Bu eşleşme özelliğinden faydalanılarak, karmaşık matematik hesaplamaları yürütülebilir. DNA bilişimin temelini de bu oluşturuyor.

DNA yalnızca iki iplikten oluştuğundan, basit bir hesaplama yapmak bile farklı DNA takımlarının kullanıldığı birden çok kimyasal tepkime gerektiriyor. Çoğu mevcut araştırmada DNA, tepkimelerin her birinde tek bir tepkime tüpüne el ile tek tek ekleniyor. Bu durum, süreci çok külfetli hale getiriyor. Plastik gibi bir malzemenin üzerine oyulmuş dar kanallardan meydana gelen mikroakışkan yongaları, sürecin otomatik hale getirilmesi bakımından yeni bir yol sunuyor. Fakat vaatlerine rağmen, DNA bilişiminde mikroakışkan yongaların kullanımı yeterince araştırılmış değil.

Kore Ulusal Incheon Üniversitesinde çalışan bilim insanları, ACS Nano bülteninde çevrim içi yayımlanan yeni bir makalede “kişisel bilgisayarlar ile kontrol edilebilen ve DNA hesaplamaları yürütmesi için programlanabilen DNA tabanlı bir mikroakışkan yongası” sunuyorlar.

 

 

 

 

Kaynak: Kore Ulusal Icheon Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz