Dünyanın en fazla süt ürünü tüketen ülkelerinde yürütülen yeni bir çalışma, daha yağlı süt ürünleri tüketen kişilerin kalp damar hastalığı bakımından daha düşük tehlike taşıdığını göstermiş. Süt yağı tüketimi, kandaki yağ asidi seviyeleriyle ölçülüyor. Daha yağlı süt ürünlerini tüketilmesi, ölüm tehlikesinin artışıyla ilişkilendirilmemiş.
4.000 civarı İsveçli yetişkinin yer aldığı bu çalışmanın sonuçlarıyla diğer ülkelerde yürütülen 17 benzer çalışmanın sonuçlarını birleştiren araştırmacılar, yağlı süt ürünü tüketimi ile kalp damar hastalığı ve ölüm tehlikesi arasındaki ilişkiye yönelik bugüne kadarki en kapsamlı bulguları ortaya çıkarmışlar.
Johns Hopkins Üniversitesi Bloomberg Halk Sağlığı Fakültesi The George Küresel Sağlık Enstitüsü ile Uppsala Üniversitesinde çalışan Dr. Matti Marklund, süt ürünleri tüketiminin dünya çapında artış göstermesiyle beraber bu tüketimin sağlık üzerindeki etkilerinin daha iyi anlaşılması gerektiğini söylüyor.
“Yapılan pek çok çalışmada, insanların yedikleri süt ürünlerinin miktar ve tiplerini hatırlayıp kaydedebilmelerine bel bağlanmış. Fakat süt ürünlerinin çeşitli gıdalarda yaygın şekilde kullanıldığı göz önüne alındığında, bunun yapılması daha da zorlaşıyor.
“Biz ise süt ürünlerinde bulunan belli yağ asitlerinin veya yağ ‘yapı taşlarının’ kandaki seviyelerini ölçtük. Bu sayede, yağlı süt ürünü tüketimi konusunda kişilerin hafızasına veya besin veri tabanlarının kalitesine bağlı olmayan daha nesnel bir ölçüm elde ettik” diye ekliyor Marklund.
“En yüksek seviyelerin bulunduğu kişilerin, aslında kalp damar hastalığı bakımından en düşük tehlikeyi taşıdığını bulduk. Bu ilişkiler çok ilginç. Ancak yağlı süt ürünlerinin sağlık üzerindeki etkilerinin tamamını daha iyi anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.”
Bulgular PLOS Medicine bülteninde yayımlandı.
Kaynak: George Küresel Sağlık Enstitüsü. Çeviren: Ozan Zaloğlu.