Ağız Bakımı: Dişleriniz İçin En İyi, En Kötü ve Kanıtlanmamış Araçlar

2
Fotoğraf: Yuri_Arcurs/iStock

Probiyotikler diş eti hastalığını önlüyor mu? Diş ipi gerekli mi? Bol miktarda çelişkili tıbbi bilgi sebebiyle pek çok hasta, bu sorulara ve daha fazlasına kendinden emin şekilde cevap veremiyor. Fakat Buffalo Üniversitesi öncülüğünde yürütülen yeni araştırma, ağız temizliğinde kullanılan hangi araçların diş eti hastalığını gerçekten önlediğini belirlemede gerçeği kurgudan ayırmayı hedefliyor.

Journal of the International Academy of Periodontology bülteninin Ekim sayısında yayımlanan makalede, ağız temizliğinde kullanılan çeşitli cihazların ne kadar etkili olduğu inceleniyor.

Sonuç: Kendi kendine uygulanan müdahalelerden yalnızca ufak bir kısmı, diş eti iltihabına ve periyodontite karşı temel diş fırçalamanın ötesinde ilave koruma sağlıyor. Buffalo Üniversitesi Diş Tıbbı Fakültesinde ağız biyolojisi profesörü, bölüm başkanı ve baş araştırmacı olan Dr. Frank Scannapieco, günümüzde ağız temizliğinde kullanılan diğer tüm müdahalelerin yetersiz kanıtlarla desteklendiğini söylüyor.

Scannapieco’nun aktardığına göre bulgular, diş hekimlerinin ve halkın diş eti hastalığını önlemedeki en iyi uygulamaları tanımasına yardımcı olacak. ABD Hastalık Denetim ve Önleme Merkezlerine göre diş eti hastalıkları, ABD’de 30 yaş ve üstü yetişkinlerin neredeyse yarısını etkiliyor.

Temel diş fırçalama, diş arası fırçası, basınçlı diş temizleme aygıtı, klorheksidin glukonat (CHX), setilpiridinyum klorür (CPC) ve uçucu yağlı ağız bakım suları, kanıtlanmış uygulamalar şeklinde sıralanıyor.

Triklozan diş macunları ve ağız bakım sularının plak ve diş eti ilhitaplarını önemli ölçüde azalttığı fakat bu bileşenin, çeşitli tip kanserler ile üreme bozukluklarının gelişimiyle bağlantılı olduğu beliriliyor. Triklozan, ABD’de çoğu popüler diş macunundan kaldırılmış.

Etkinliği kanıtlanmamış yöntemler ise pilli diş fırçaları, diş ipleri, probiyotikler, besin takviyeleri ve çok sayıda ağız bakım suyu olarak sıralanıyor.

Araştırmacıların keşfettiğine göre elektrikli diş fırçaları, plağı ve diş eti iltihabını azaltmada basit bir diş fırçasından daha etkili değil. Ayrıca diş ipi kullanımının (diş arası temizliğinin ana dayanak noktası) plağı ve diş eti iltihabını azalttığını destekleyen çok az kanıt yayımlanmış. Fakat Scannapieco, diş ipi kullanmanın faydalı olduğunu belirterek diş ipinizi hemen çöpe atmamanızı tavsiye ediyor.

“Sadece diş fırçasının ya da diş ipinin özel olarak incelendiği çok az çalışma bulunsa da, her ikisi de halen gerekli. Diş ipi, dişlerinin arasında dar alan bulunan kişilerde diş arasındaki plağı ortadan kaldırmak bakımından özellikle kullanışlı. Bunun yanısıra, dişlerin arasından çıkan çürüklerin tehlikesini de azaltıyor olabilir” diyor Scannapieco.

Araştırmacılar çay çiçeği yağı, yeşil çay, ilhitap karşıtı maddeler, hidrojen peroksit, sodyum benzoat, kalay florür, heksetidin veya delmopinol tabanlı ağız bakım sularının diş eti iltihabını azalttığına ilişkin yeterli bulguya ulaşamamış.

Diş eti hastalığına karşı önleyici bir strateji olma bakımından ümit verse de, probiyotik kullanımı da kanıtlanmış değil. Araştırmacılar, besin takviyelerinin diş eti sağlığını iyileştirdiğini destekleyen çok az bulguya rastlamış. Bilim insanları ayrıca, profesyonel plak gideriminin (diş taşı giderme şeklinde biliniyor) diş eti hastalığını önlediğine yönelik yeterli kanıt bulamamış.

 

Yazar: Marcene Robinson/Buffalo Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

2 YORUMLAR

  1. Ağız, boğaz, bademcik ve diş eti iltihaplarının tedavisinde çok etkili olan tek madde sarımsaktır. Bu benim deneyimlerimle kanıtladığım kesin bir bilgidir. Şüphe durumunda rahatsızlık sona erinceye kadar her gün en az bir adet sarımsak ağızdaki iltihaplı bölgede yanma hissi oluşuncaya kadar çiğnenmelidir. Çiğnenen sarımsağın yutulması gerekmiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz