İki ekranı bir menteşeyle bağlayarak, bir cep telefonuna “katlanabilir” diyebilirsiniz elbet. Peki ya onu kıvırıp cüzdanınıza koyabilseydiniz veya kıvırıp bileğinizin etrafına sararak saat şeklinde takabilseydiniz?
St. Louis – Washington Üniversitesi McKelvey Mühendislik Fakültesinde geliştirilmekte olan ve dijital ekranlarda sıradaki adımı simgeleyen yeni teknoloji, tüm bunları gerçeğe dönüştürebilir.
İlk başta, ışık yayan diyotlar veya LED’ler vardı. Sonra organik LED’ler ya da OLED’ler çıktı. Şimdiyse Elektrik & Elektrik Sistemleri Mühendisliği Bölümünde yardımcı profesör olan Chuan Wang’ın laboratuvarında çalışan araştırmacılar, her iki teknolojinin de en iyi yönlerini barındıran yeni bir yöntem ve bu yöntemi üretmek için de yeni bir yol geliştirmişler. Hem de püskürtmeli yazıcıyla…
Araştırma, bu ay Advanced Materials bülteninde yayımlandı.
Ufak organik moleküller veya polimer malzemelerle yapılan organik LED’ler, ucuz ve esnek. “Bunları bükebilir veya esnetebilirsiniz ama performansları nispeten düşük ve ömürleri de kısadır” diyor Wang. “MikroLED’ler gibi inorganik LED’ler ise yüksek performanslı, çok parlak ve çok güvenilirdir fakat esneyemezler ve çok pahalıdırlar.”
“Biz ise organik ve inorganiği birleştirdik” diyor Wang. “Her iki alemin de en iyisi.”
Organometal halojenür perovskit adı verilen özel bir kristal tipi kullanan araştırmacılar, bunu yaparken yeni bir yöntem uygulamışlar. Yeni LED’lere perovskit LED veya PeLED ismi verilmiş.
Yazar: Brandie Jefferson/St. Louis – Washington Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.