Retinada Keşfedilen Yeni Sinir Hücresi

0
Bir ipek maymununun retinasından izole edilen bir Çan hücresi (yeşil). Çan hücresi, primat retinasındaki ışık algılayıcı sinapslardan (beyaz, üstte) gelen girdileri alıyor. Görüntü: Utah Üniversitesi

Utah Üniversitesi John A. Moran Göz Merkezinde çalışan bilim insanları, retinada yeni bir sinir hücresi veya nöron tipi keşfetmişler.

Merkezi sinir sisteminde, nöronlardan oluşan karmaşık bir devre birbirleriyle iletişim kurarak duyusal ve motor bilgiyi iletiyor. Aracı nöronlar şeklinde adlandırılan bu hücreler, iletişim zincirindeki aracılar şeklinde görev görüyor. Dr. Ning Tian’ın öncülük ettiği bir araştırma takımı, bugün PNAS bülteninde yayımladıkları çalışmada memeli retinasında daha önce bilinmeyen bir aracı nöron tipini tanımlıyorlar.

Fare retinasından izole edilen bir Çan hücresinin (yeşil) görüntüsü. Hücre, fotoreseptörden retinal ganglia hücrelerine kadar retinanın birkaç katmanı boyunca uzanıyor. Görüntü: Utah Üniversitesi

Bilim insanları tüm nöron sınıflarını ve bunların bağlantılarını tanımlayarak merkezi sinir sistemini daha iyi anlamaya çalıştığından, yeni bulgular da alandaki kayda değer bir gelişmeyi temsil ediyor.

“Şekil özelliklerine, fizyolojisine ve genetik özelliklerine baktığımızda bu hücre, ilk olarak bir asırdan uzun süre önce tanımlanan beş retinal nöron sınıfına uymuyor” diyor Tian. “Bunların kendi başlarına yeni bir retinal nöron sınıfına ait olabileceğini öne sürüyoruz.”

Araştırma takımı, el çanını andıran hücreyi şekli dolayısıyla Çan biçiminde adlandırmış. Çan hücreleri, retinada ışık algılayan çubuk ve koni fotoreseptörlerinden gelen görsel sinyalleri iletiyor fakat kesin amaçları halen araştırılıyor. Yapılan deneyler Çan hücrelerinin, 10 milisaniyelik ışık uyarımına cevaben olağan dışı miktarda (30 saniye kadar uzun) etkin kaldığını göstermiş.

“Beyinde, kalıcı biçimde ateşlenen hücrelerin hafıza ve öğrenmeyle ilişkili olduğu düşünülüyor” diyor Tian. “Çan hücreleri de benzer bir davranış sergilediğinden, yakın zaman önce meydana gelen bir uyarıma dair geçici bir ‘hafıza’ oluşturmada rol oynayabileceklerini düşünüyoruz.”

 

 

 

 

Kaynak: Utah Üniversitesi Sağlık Fakültesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz